20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Neşetiye halıları görücüye çıktı

Aydın’ın Germencik İlçesinde Kaymakamlık tarafından düzenlenen kurslarda dokunan halı ve kilimler Kuşadası’nda görücüye çıktı. Kuşadası Soroptimist (Çalışan kadınlar) Klübü tarafından düzenlenen üç günlük uluslararası festivalde ürünlerini sergileyen Neşetiyeli dokumacı bayanlar festivalin ilgi odağı oldu. Ürünlerini ilk kez halkın beğenisine sunan kursiyerler, gördükleri ilgi ve aldıkları siparişlerin kendilerine cesaret verdiğini, üretimi artırarak fuarlara katılmaya devam edeceklerini söylediler.


Doğu ve Güneydoğu’dan daha iyi bir yaşam ümidi ile Ege Bölgesi’ne gelen ailelerden bir kısmını Devlet Aydın’ın Germencik İlçesi Neşetiye Köyü’ne yerleştirdi. Kaymakamlık, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından köyde bir atölye binası inşa ettirerek halı ve kilim dokuma kursları açtı. 25 tezgahlı atölyede 50 bayan, kurs hocası Songül Örs’ten mesleğin inceliklerini öğrendi. Aylar süren el emeği göz nuru çalışmaların ürünü halı ve kilimler 20-22 Haziran tarihlerinde Kuşadası’nda düzenlenen Kadın Girişimciler Festivali’nde halkın beğenisine sunuldu. 55 girişimci kadın kuruluşunun ürünlerini sergilediği festival ziyaretçi akınına uğrarken Neşetiye halı ve kilimlerinin sergilendiği stand yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Özenli işçilik ve düğümlerin sıklığı nedeni ile birçok ziyaretçi halıları makine halısı zannetti, el dokuması olduklarına inanamadı. Kurs öğretmeni Songül Örs bu durumdan gurur duyduklarını, ilk sınavdan başarı ile çıkmanın kendilerine moral verdiğini, üretimi artırarak fuarlara katılmaya devam edeceklerini söyledi. Örs, “Kaymakamımız Niyazi Can’ın verdiği destekle ayakta duruyoruz. Bu festivale katılma cesaretini de bize o verdi. İyi ki gelmişiz. Büyük ilgi gördük, siparişler aldık. Geleceğe umutla bakıyoruz” dedi.


BİR DESTEK DE TURİST REHBERLERİNDEN
Bu arada Neşetiye Atölyesi’ne bir destek de Kuşadası Turist Rehberleri Derneği (KURED)’den geldi. Atölyenin çalışmalarını baştan beri takip ettiklerini, bazı İstanbul acentelerine, tur programlarına almaları için atölyeyi gezdirdiklerini belirten KURED Başkanı Ali Karapınar, “El emeğinin neredeyse sıfır YTL olduğu ülkelerde ürettirilip ülkemizde satılan halılar hem kültür mirasımız olan Türk halıcılığını yok ediyor, hem de geçimini halı-kilim dokuyarak sağlayan ailelerin ocağını söndürüyor. Halı alırken Türkiye’de üretilmiş olmasına dikkat edersek, bir yandan geleneğin gelecek kuşaklara aktarılmasına katkıda bulunmuş, öte yandan da, onurlu bir yaşam mücadelesi vermeye çalışan vatandaşlarımızı desteklemiş oluruz” dedi.
Neşetiye’de dokunan halı ve kilimlerin dünyaya tanıtılıp internet üzerinden pazarlanmasını ve sipariş alınmasını sağlamak amacı ile bir web sitesi açacaklarını kaydeden Karapınar, Ortaklar Belediyesi’nin Neşetiye Atölyesi’ne önümüzdeki günlerde şehir merkezinde, show room olarak kullanılmak amacı ile yer tahsis edeceğini, bu sayede, uzun süredir üzerinde çalıştıkları Magnesia turunu da pazarlanabilir ürün halinde seyahat acentelerinin ilgisine sunacaklarını söyledi.
Magnesi Turu; Magnesia Antik Kenti ziyareti, Neşetiye Halı Atölyesi, Selatin Köyü’nde 800 yıllık ulu çınar altında öğle yemeği, zeytinyağı fabrikası ziyareti, çamlık Tren Müzesi ziyareti ve Çamlık’ta rehber Mine Kayra’nın bez bebek atölyesi ziyaretini kapsıyor.

..
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2008 Pazartesi 18:27:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?