20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

O iddialar asılsız!

VALİ COŞ’TAN AŞEVİ AÇIKLAMASI

Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, aşeviyle ilgili ortaya atılan iddiaların asılsız olduğunu belirterek, Milli Emlak Müdürlüğüne ait alanda bulunan tesislerin 5 yıldır gayri meşru bir şekilde restoran olarak kullanıldığını, tesislerin boşaltılmasını önlemek için ise tesislerin kısa sürede aşevine çevrildiğini belirtti.

Vali Hüseyin Avni Coş, bahse konu yerin 2005 yılında belediye tarafından borçları karşılığında Aydın Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü’ne teslime dildiğini söyledi.

Buna rağmen belediyenin gayri resmi olarak alanı kullanmaya devam ettiğini kaydeden Vali Coş, Belediye’nin bu alana Belediye Memurları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğine 3 yıllığına kiraladığını tespit ettiklerini söyledi. Alanda belediye’nin hiçbir yetkisinin olmadığını dile getiren Vali Coş, “Çıkan bir kanunla kamu kurumlarının bünyesinde dernek bulundurulması yasaklanmasıyla alanı işleten dernek adını Aytepe Güzelleştirme Yaşatma ve Dayanışma Derneği olarak değiştirmiş. 2009 yılında İçişleri Bakanlığı Dernek Denetçileri tarafından 30 Eylül ve 10 Ekim tarihleri arasında denetlenmiş. Bu denetlemelerde derneğin tutması gereken kayıt ve defterleri tutmadığı, dernek adına alınan gelirlerin dernek hesabına kaydedilmeyerek gizlendiği tespit edilmiş. Diğer yandan aynı denetlemede derneğin Aydın Belediyesi tarafından yapılan ihalelere katılması, ihaleler sonucunda kiralanan Aydın Belediyesine ait gayri menkullerin dernek faaliyetleri ve derneğin iktisadi işletmesinin faaliyetlerinde kullanılması, kamu görevlileri tarafından dernek adına gelir tahsil edilmesi nedeniyle 5072 sayılı Dernekler ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları İle İlişkilerine Dair Kanunu’nun 2. maddesinin a ve ı fıkraları ile 3. maddesi gereği Aytepe Güzelleştirme Yaşatma ve Dayanışma Derneğinin bu işlemlerde sorumluluğu bulunan yöneticileri hakkında 21 Aralık 2009 günü Aydın Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuş ve halen dava süreci devam etmekte” dedi.

SENERYO DÜZENLİYORLAR, KİMSE TİYATRO OYNAMASIN

2009 ve 2010 yıllarında Defterdarlık yetkililerinin bahse konu adreste üç defa tespit işlemi yaptığını açıklayan Vali Hüseyin Avni Coş, “Belediye orada gayri resmi işi meşru göstermeye çalışmaktadır. Belediyenin atıl vaziyette bekleyen bir aşevi var. Ayrıca daha önce orada yapılan denetlemelerde alanın düğün salonu ve restoran olarak kullanıldığı tespit edildi. Defterdarlık oranın boşaltılması için iki defa süre tanıdı. Fakat verilen sürelerin hiç birinde orası boşaltılmadı. Bu işin ciddiye bineceğini anlayan yetkililer orada bir senaryo üretip orayı kısa süre önce aşevine çevirdiler. Hem aşevi öle kafana göre açılmaz. Tarım il müdürlüğünden belge alması gerekir. Müdürlükten belge falan alınmamış. Madem orası belediyenin değil, bir derneğin aşevi niye belediye ekipleri çalışıyor. Bu durum yasalara aykırı. Bunlar hakkında ayasal işlem yapacağız. Aşevi oraya mizansen olarak getirildi. Kimse tiyatro oynamasın. Biz herkesten fakire herkesten daha çok düşünüyoruz. Her ay on binlerce fakire yardımda bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

KİMSE ŞOV YAPMASIN

Hazineye ait bahse konu adresin belediye tarafından 5 yıldır gayri resmi kullanıldığını ve kullandırıldığını kaydeden Vali Hüseyin Avni Coş, “Hazineye ait bu yer hiç kimsenin haber yokken derneğe verilmiş, hem de masum bir derneğe değil, yolsuzluk yapan bir derneğe verilmiş. Defterdarlık bunu tespit edip iki defa alanın boşaltılması için tebligat göndermiş. Bu tebligatlar dikkate alınmamıştır. Belediye orada kendisinin güvenliğini sağlayacak emniyetimize teslim edilmesi gereken yerin boşaltılmasında bizlere destek olması gereken yerde, destek olmamıştır. Bir kaşık suda fırtına koparılmaya çalışılıyor. Milleti keriz yerine koymayın. Belediyenin yemek pişirecek çok yeri var. Belediye başkanı dernek başkanıymış gibi konuşuyor. Kimse şov yapmasın. Biz bütün bunlara rağmen boşaltılan yerin mutfak kısmının aşevi olarak kullanılmasına müsaade ettik. Ve devlet adabıyla işimizi yapacağız. Bir yığın insanı arkamızı alıp birileri hakkında konuşmayacağız. Kamu yararının gerektirdiği şekilde hareket edeceğiz” dedi.

Vali Hüseyin Avni Coş, aynı derneğin Aytepe Mesire alanı içerisindeki tesisleri de işlettiğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2010 Cumartesi 13:22:01
Güncelleme :31 Temmuz 2010 Cumartesi 13:29:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?