30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

Odalar Nazilli'de toplandı

AYDIN ODA VE BORSALARINDAN DEKLARASYON

Önceki günlerde Nazilli’de bir araya gelen Aydın genelinde faaliyet gösteren oda ve borsaların yöneticileri, toplantının ardından ortak bir deklarasyon yayınladı.

“Güçbirliği yaptığımızda aşamayacağımız bir sorunun olmadığına inanıyoruz” denilerek başlanılan deklarasyonda Aydın meslek kuruluşları; yöneticilere eğitim, organize sanayi çalışmaları, turizm yatırımları ve toplumsal alanda yapılmasını istediklerini çalışmalar hakkındaki taleplerini ilettiler.

ÜNİVERSİTE ŞEHRİ

Aydın il ve ilçelerinde halen faaliyette bulunan Adnan Menderes Üniversitesi’ ne bağlı fakülte ve yüksek okulların bölge için önemine işaret edilen açıklamada, “Esasen Aydın, iklim yapısı ve sosyo-ekonomik şartlar açısından ideal bir üniversite bölgesidir. Mevcut Üniversite yapısını geliştirmek ve bu konuda gerekli desteği sağlamak zorundayız. Bunun yanında Nazilli’de kurulmasına gayret gösterilen ‘Nazilli Sümer Üniversitesi’ sadece Nazilli’ye değil Aydın bölgesinin tümüne özellikle iktisadi anlamda büyük kazançlar sağlayacaktır. Bu konuda yapılan ve yapılacak olan çalışmalara tam destek veriyoruz. Üniversite-Sanayici işbirliği sonucunda oluşacak proje ve ürünlerin sadece ekonomik anlamda değil, kültürel anlamda da Aydın’ın kalkınmasını hızlandıracağı düşüncesindeyiz” denildi.

ORGANİZE SANAYİ ÇALIŞMALARI

Küreselleşme çağında, KOBİ’lerin büyümesi, ekonomik yönden gelişmesi ve gerekli istihdamı artırabilmesi için rekabetçi olmaları gerektiğine değinilen açıklamada, “Bu gerçek günümüzde daha da su yüzüne çıkmış, küresel mali kriz ve onun uluslararası pazarda yarattığı etki, en deneyimli yöneticileri bile yeni zorluklarla karşı karşıya bırakmıştır. İşletmelerin bu ortamda rekabetçi olup bunu sürdürebilmeleri için çalışmalarını gözden geçirmeleri, yenilikçi olup üretimlerini arttırmaları ve iş alanlarını genişletip kaynaklarını daha etkin bir şekilde yönetmeleri gerekmektedir. Bölgemizde işletmeler için en uygun üretim alanları Organize Sanayi Bölgeleridir. Bölgemizdeki Organize Sanayi Alanlarının bir an önce faaliyet geçmesi Aydın’ın sanayileşme hamlesine doğrudan katkı yapacak büyük bir güçtür. Organize Sanayi Çalışmalarının , Organize Seracılık faaliyetleri ile birlikte yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verildi.

YAŞLILIK MERKEZİ

Nazilli Kaymakamlığı’nın öncülüğünde Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü işbirliği ile kurulan “Nazilli Uzun Yaşam Merkezi” çalışmalarının mevcut imkanlar dahilinde sürdürülmekte olduğunun altı çizilen açıklamada, şöyle denildi: “Nazilli Ticaret Odası’nın da iştirakçisi olduğu çalışmalar neticesinde Nazilli’deki yaşlı ve sağlıklı nüfusun varlığı tüm ülkenin dikkatini Nazilli’ye dolayısıyla Aydın Bölgesi’ne çekmiş, oluşan sinerji bizlere moral ve güç vermiştir. Bu gelişmeler Nazilli’nin ve Aydın Bölgesinin hiç bir parayla yapılamayacak tanıtımı olmuştur. Bu çalışmalara ara verilmeden ve artarak devam edilmelidir. Ülkemizde yaşlı nüfusun her yıl artması gelecek 10-15 yıl içersinde Hasta ve Yaşlı Bakım Merkezleri ihtiyacını zorunlu olarak gündeme getirecektir. Bu merkezler aynı zamanda büyük bir turizm geliri yaratma potansiyeli de taşımaktadır. İskandinavya vb ülke yaşlıları sahip oldukları yüksek gelir seviyesi ve sosyal güvenceleri ile bölgemizde kurulacak merkezlerin potansiyel müşterileridir.Başta sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşları olmak üzere Aydın’da yaşayan herkesi ‘Nazilli Uzun Yaşam Merkezine’ destek olmaya, sahip çıkmaya davet ediyoruz. Konu kurumlar ve kişiler üstüdür. Konu bölgenin geleceğini ve ekonomisini ilgilendirmektedir”

TURİZM YATIRIMLARI

Aydın’ın her türlü turizm yatırımı için uygun şartları taşımasına karşın bugüne kadar sadece kıyı şeridinde tatil ve deniz turizminden faydalanıldığı kaydedilen açıklamada, “Bu faaliyetler de yaz sezonu ile kısıtlı kalmaktadır. Tarihi yerlerimiz , kültürel zenginliğimiz hiçbir ülkeye nasip olmayacak şekilde çok olmasına karşın Turizm gelirlerimizin istenen seviyede olmamasının en önemli nedenlerinden birisinin Turizmden bir yıl süresince faydalanamayışımızdır. Özellikle Kongre Turizmi için Kuşadası ve Didim sadece bölgenin değil ülkemizin de en avantajlı ilçeleridir. Avrupa’nın en büyük, Türkiye’nin ilk ve tek kongre vadisinin kurulacağı Kuşadası’nda temeli 2005 yılı ortasında atılan, ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın projeye yüzde 5 pay ile ortak olduğu Kongre Merkezi İnşaatı seviyesinin yüzde 90’lar seviyesine gelmiş olması bölge insanı olarak bizleri sevindiricidir. Bu Kongre merkezinin bir başlangıç olmasını diliyoruz” diyerek, iş dünyasının beklentileri iletildi.

AYDIN ODA VE BORSALARINDAN DEKLARASYON
İHA
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2009 Pazartesi 10:03:03
Güncelleme :14 Aralık 2009 Pazartesi 12:38:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?