19
Mayıs
2024
Pazar
AYDIN

Öğrencilere 'Terör konferansı'

Nazilli'de üniversite öğrencilerine, Uluslararası Politika Araştırmaları Enstitüsü Üyesi Dr. Nihat Ali Özcan “Orta Doğu'da mevcut durum ve geleceğe yönelik senaryolar” konulu konferansı verildi. 

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Nazilli İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Uluslar arası İlişkiler Topluluğu tarafından düzenlenen seminer Nazilli Belediye Tiyatro Salonu'nda verildi. Konuşmacı olarak Dr. Nihat Ali Özcan tarafından seminere öğrencilerin yanı sıra Fakülte Dekanı Prof. Dr. Selim Bekçioğlu, dekan yardımcıları ve üniversite öğrencileri katıldı. 

Amerika'nın Irak'a işgalinin küresel bir etki gösterdiğini belirten Dr. Nihat Özcan halen Irak'ta bir istikrar ortamının sağlanamadığını söyledi. Dünyanın en önemli petrol merkezinin Ortadoğu'da yani Irak'ta olduğunu ifade eden Dr. Özcan “Jeopolitik açıdan; petrol, kültürlerin kesişme noktası, radikalizm, güvenlik ve üç tektanrılı dinin bulunduğu alan olma özellik taşıyan Irak, özellikle de petrol nedeniyle dünyanın en dikkat çeken noktasıdır. Petrol; doğal gaz, silah, ekonomik düzenleyici, siyasal sistem kurucusu, iç politika düzenleyicisi, askeri gücün unsuru, ulusal güvenlik unsuru, uluslar arası ilişkiler belirleyicisi ve ekonomide temel girdi olarak çok önemlidir. Bu nedenlerden dolayı ABD, bu coğrafya üzerinde bölgesel politik hedefler belirlemiştir. ABD tek başına dünya petrol ve doğal gazının yüzde 25'ni tüketmektedir. ABD'nin gelecekteki rakibi Çin'in enerji talebi de gittikçe artmaktadır. Dünya ekonomisindeki karşılıklı bağımlılık ta petrolün ve doğalgazın önemini arttırıyor” dedi. 

Kitle İmha silahlarının yayılmasının, kendi tanımladığı terörizmin önlenmesi ve petrol üzerindeki kontrol, ABD'nin çıkarları arasında olduğunu ifade eden Dr Özcan “Irak, dünya petrol ve doğalgaz rezervinin yüzde 11'ine sahip. ABD, Irak ve üzerinde yaşayan Kürtler ile Basra Körfezinin kontrolünü sağlarsa Orta Doğudaki kalesi konumunda olan İsrail'in güvenliğini de sağlamış olacaktır. Bu nedenle ABD'nin Irak'a girişinin tek gerçek sebebi Irak'taki petrol ve kendisi için tehdit unsuru saydığı Orta Doğu'dan korkusudur” ifadelerine yer verdi. 

Konferansın son bölümünde öğrencilerin yönelttiği soruları da cevaplayan Uluslararası Politika Araştırmaları Enstitüsü Üyesi Dr. Nihat Ali Özcan “Terör ne zaman sona erecek” sorusuna karşın “Petrol ve diğer enerji ihtiyaçları devam ettiği müddetçe terörde devam edecektir” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2007 Pazartesi 13:02:17
Güncelleme :10 Aralık 2007 Pazartesi 13:08:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?