30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

Pamuk'ta kirlenme sorunu

Aydın Tarım İl Müdürlüğü, pamukta kirliliğin önüne geçilmesi için çiftçileri uyardı. Yüzde 5 - 6 olan pamukta kirlenme oranının Türkiye'de yüzde 20'lere çıktığına dikkat çeken Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, bu konuda bir komisyon oluşturulacağını belirtti.


Türkiye'de pamuk hasadının çok büyük bir bölümünün elle yapıldığını belirten Öztürk, "Elle hasat edilen pamuklar makineyle hasat edilene göre daha kaliteli olmasına rağmen, toplama sırasında kütlüye yabancı maddelerin karışması bu avantajı yok etmektedir. Toplama sırasında pamuğa karışan bir santimlik polyester 6 - 15 bin dolarlık ihracat gelirini olumsuz etkilemektedir. Dünyada ortalama yüzde 5 - 6 olan pamukta kirlenme oranı Türkiye'de bölgelere göre yüzde 5 ile 20'ye kadar çıkmaktadır. Türkiye pamukları, bilinçsiz toplama, muhafaza, depolama, ambalajlama ve çırçırlama nedeniyle Hindistan, Pakistan, Nijerya ve Sudan pamuklarından sonra en fazla kirlenmeye maruz kalmaktadır” dedi.
Pamuktaki kirlenme sebebiyle ülke genelinde olduğu gibi Aydın’da üretici ve sanayicilerin gelir kaybına uğradığına işaret eden Tarım İl Müdürü Öztürk, bunu önlemek gerekli çalışmaları yapacaklarını belirtti.


PAMUK KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEK İÇİN KOMİSYON KURULACAK
Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk; pamuk kirliliğini önlemek için komisyon kuracaklarını ve kurulacak komisyonun, kütlü pamukların toplanması, muhafaza ve depolanması esnasında pamuk bitkisine ait yaprak, kabuk, çiçek ve tuzlar haricinde kalan başka maddeler ile kirlenmesini önlemek suretiyle standart kaliteyi sağlamak, taşınma ve depolamada yüzde yüz pamuktan bey ve boyanmış bez veya beyaz ipliklerin kullanılmasını zorunlu kılmak, kirlenmeye maruz kalmış kütlü pamukların tüccarlar, kooperatifler, çırçır ve prese fabrikaları tarafından alım satımını engellemek için çalışacak olduğunu ifade ederek "Kirlenme konusunda gerekli tedbirler alınmadığı taktirde, gerek iç piyasada ve gerekse dış piyasada bu tip sorunların daha da artması, pamuklu tekstil ve konfeksiyon sektörünün geleceğinin tehlikeye girmesi, pamuk çiftçisinin de bundan etkilenmesi söz konusu olacaktır. Ham pamuğun kalitesi genel olarak rengi, elyaf boyu, dayanıklılığı, inceliği ve içermiş olduğu yaban madde miktarları ölçülerek tayin edilir. Bunların içinde en önemlilerinden bir tanesi ve kalitesini doğrudan etkileyen kıstas, yabancı maddelerin miktarlarıyla büyüklük ve cinsleridir. Kirli pamuktan kaynaklanan zarar, pamuktan iplik eğirme sırasında kopmalar yaşanması ve üretimin son aşamasında dokunan kumaşın boya tutmaması şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu durum haline gelmiş olan iplik ve dokunmuş kumaşların yurtdışından yüklü miktarlarda cezalara uğrayarak geri gelmesine, ülkenin boşa kaybetmesine sebep olmaktadır" diye konuştu.


Komisyonun gerek üretici ve gerekse sanayiciler hakkında cezai müeyyideler uygulama yetkisine sahip olduğunu da açıklayan Tarım İl Müdürü Öztürk, komisyonun hasat, depolama dönemlerinde sık sık denetlemeler yapacağını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2008 Salı 12:16:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?