30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

Rektör'den Vali'ye ziyaret

Türkiye'de kendi isteğiyle görevi bırakan ilk rektör olma unvanına kavuşan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gürel, "Üniversitelerde seçimler kaldırılmalı. Seçimler üniversitelerde gruplaşmalara ve kadrolaşmaya neden oluyor" dedi. 

31 Ekim 2006 tarihinde görev süresi dolan ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gürel, veda ziyaretlerine başladı. Bugün Aydın Valisi Mustafa Malay'ı makamında ziyaret eden Gürel, Vali Malay'a görev süresi içerisinde kendisine verdiği desteklerden ötürü teşekkür etti. Bir dönem rektörlük yaptıktan sonra kendi isteğiyle aday olmayan ilk rektör olduğunu açıklayan Gürel, üniversitelerin daha iyi duruma gelmesi için bunların yapılması gerektiğini söyledi. Görev süresi içerisinde samimiyetle çalıştığını anlatan Gürel, göreve geldiği ilk gün birinci dönemden sonra aday olmayacağını bildirdiğinin altını çizdi. 

Üniversitelerdeki seçim dönemlerinin sıkıntılar doğurduğunu belirten Gürel, "Eğer bir rektör ikinci kez aday olursa gruplaşmalar baş gösteriyor. Kadrolar şişmeye başlıyor ve adaylar çeşitli konularda tavizler vermeye başlıyor. Ben, dönemimde bunların olmasına izin vermedim. Bence üniversitelerde seçimler kaldırılmalı. Ben gönüllü olarak bu işi bırakıyorum, ama bu bir maddeyle de yasallaştırılmalı. 

Belki 4 yıllık görev süresi 5 yıla çıkarılırsa daha iyi olabilir" diye konuştu.
Son günlerde yaşanan öğrenci protestolarıyla ilgili kendisine yöneltilen soru üzerine Mustafa Gürel, nedenlerini bilmemekle beraber bu olayları doğru bulmadığını söyledi. Üniversitelerde çok değişik düşüncelere sahip öğrencilerin eğitim gördüğünü hatırlatan Gürel, olayların provoke edilmesinden dolayı büyüdüğünü savundu. ADÜ'de bu güne kadar böyle bir olayın olmadığını ve bundan sonrada olmasının zor göründüğünü iddia eden Gürel, "Aslında biz Türkler maya olarak temiz insanlarız. Maalesef bunlar oluyor gene de. Biz öğrencilerimizle sıkı diyaloglar kuruyoruz. 

Okulumuzda 39 ayrı öğrenci grubu var. Bu gruplar ya doğrudan ya da sorumlu öğretmenleri aracılığıyla bize ulaşabiliyorlar. Böylece burada kaliteli ve huzurlu bir eğitim ortamına sahip olduk. Şu an 29 Avrupa ülkesindeki üniversitelerle işbirliği yapıyoruz. Hedefimiz bu ülkelere yenilerini eklemek. Elde ettiğimiz bu başarılar sayesinde yeni bir üniversite olmamıza rağmen başta tıp, eğitim ve veteriner fakülteleri olmak üzere birçok bölümümüz değişik çevrelerden olumlu tepkiler alıyor" dedi. 

ADÜ Rektörü Prof. Dr. Gürel'den övgüyle söz eden Vali Malay ise, ülkemizde birçok insanın bulundukları makama sıkı sıkıya sarıldıklarını söyledi. Malay, Rektör Gürel'in tüm bunları elinin tersiyle itme cesaretini gösterdiğini belirterek, "Belli makam ve mevkilere sahip kişiler kendisinden sonra gelenlerin önünü açmalıdır. Makamlar, mevkiler kişilerle kaybolmamalıdır. O makamları işgal edenler, görevi kendinden sonraki nesillere devretmeyi bilmelidir. 'Ben geldim, ben oturacağım, ölünceye kadar buradayım' zihniyeti hakim oldukça o müessesenin başarılı olması mümkün değildir" şeklinde konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2006 Çarşamba 17:12:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?