29
Mayıs
2024
Çarşamba
AYDIN

Sağlık Müdürlüğü'nden 'ishal' uyarısı

Aydın İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, sıcakların artmasıyla sık görülen ishal vakaları konusunda vatandaşları uyardı. Çobanoğlu, Normalden daha sık dışkıya sebep olan ishal vakalarının, özellikle yaz aylarında daha çok rastlanmakta olduğunu söyledi.

Aydın Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, yaptığı açıklama ile görülebilecek ishal vakaları karşısında alınacak önlemleri aktardı. Sıcakların etkisiyle daha fazla su içildiğini belirten Çobanoğlu, yaz ishallerinin de çoğunlukla mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış meyve sebzelerin yenmesiyle oluştuğunu ifade etti. İshal tedavisinde önemli olanın kaybedilen su ve tuzun yerine konulması olduğuna dikkat çeken Çobanoğlu, "Halk arasında yanlış bir inanış sonucu ishalli çocuklara, ishali arttıracağı endişesiyle su ve sulu besinler verilmiyor. Bu durum, tedavi süresinin uzamasına ve buna bağlı başka hastalıkların ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Bu sebeple ishal olan vatandaşlarımız bol miktarda sıvı tüketmelidir. İshalli bebeklerin daha sık emzirilmesi, ishalli kişilerin iyileşene kadar posasız ve yağsız gıdalar yemesi gerekmektedir. Yani sebze ve meyveler, kuruyemiş, çikolata ve kızartma gibi gıdalar zarar verebilir" dedi.

Aydın, Nazilli ve Söke Halk Sağlığı Laboratuarlarında, ishale karşı içme sularının bakteriyolojik ve kimyasal analizler yapılabildiği kaydeden Çobanoğlu, "Yıl içinde belli bir program dahilinde bütün köy ve belediyelerin içme ve kullanma suyu poları müdürlüğümüz tarafından denetlenmektedir. Okul su depoları da devamlı olarak kontrol altında tutularak okul idareleri bu konuda bilgilendirilmektedir" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2007 Salı 14:21:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?