19
Mayıs
2024
Pazar
AYDIN

Sağlık Müdürü'nden zehirli mantar uyarısı

Vatandaşlar, son günlerde artan mantar zehirlenmelerine karşı  uyarıldı. 

Vatandaşların doğada kendiliğinden yetişen mantarlardan kesinlikle yememesi gerektiğini belirten Aydın İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Ormanlık alanlarda ve kırlarda bulunan mantarların yenilebilenlerini zehirli olanlarından ayırt etmenin oldukça zor olduğunu kaydeden Çobanoğlu, mantarların kolayca ayırt edilebilecekleri özellikleri bulunmadığını ifade etti. 

Zehirli mantarların öldürücü olduğunu kaydeden Çobanoğlu, "İçinde bulunduğumuz mevsim itibariyle doğada kendiliğinden yetişen mantarların tüketiminin artabileceği ve dolayısıyla zehirlenmelerin meydana gelebileceği düşünülerek, türü bilinmeyen mantarlar yenilmemelidir. 

Ülkemizde hakim olan yağışlı günlerin ardından bazı mantar çeşitlerinin ormanlarda, çayırlarda yeniden üredikleri görülmektedir. Bilindiği gibi doğada yetişen mantarların pek çok cinsleri olup, bunların zehirli olanla olmayanlarının ayırt edilmesi mümkün değildir. Mantardan zehirlenmemek için bilmediğiniz ve doğada yetişen mantarları yemeyiniz. Bu mantarlar öldürücüdür" dedi. 

Mantar zehirlenmeleri durumunda hastaya yapılacak ilk müdahale hakkında da bilgi veren Çobanoğlu, "Mantar zehirlenmesi tespit edildiğinde en kısa sürede size en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Sağlık kuruluşuna gidene kadar hasta kusturulmalıdır. Hasta ateşli ise alnına ve kasıklarına buz kompresi konulmalıdır.

 Hasta baygın ya da şuursuz ise yüzüne soğuk su serpilmeli ve amonyak buharı koklatılmalıdır. Hastayı ayıltmak için kesinlikle alkollü içki kullanılmamalıdır. Laboratuvar incelemeleri için mide kusmuklarını muhafaza etmek gerekir. Bu hastanın tedavisi için büyük önem taşır. Vatandaşlarımız mantar alırken mutlaka mantarın ambalajlı olmasına, nerede üretildiğine, imal ve son kullanma tarihinin olup olmadığına dikkat etmelilerdir" diye konuştu. 

Mantarlar konusunda vatandaşların çok yanlış bilgilere sahip olduğunu belirten Mehmet Çobanoğlu, birçok vatandaşın doğada gördüğü mantarları kulaktan dolma bilgilerle tanımlayıp zehirli ya da zehirsiz olduğuna karar verdiklerini, bu davranışın çok yanlış olduğunu söyledi. Özellikle kırsal alanlarda yaşayan vatandaşların mantarlar hakkında çok değişik düşüncelere sahip olduğunu ifade eden Çobanoğlu, "Kulaktan dolma, yanlış, kalıplaşmış ve bilimsel değeri olmayan inanışlarla mantarları tanımaya ve yorumlamaya çalışmak çok ciddi sonuçlar doğurmaktadır. 

Mantarlar konusunda bildiğimiz yanlış bilgilerin bazılarını sıralayacak olursak; zehirli mantar gümüş kaşıkla kaynatılırsa kaşık kararır, sirkeli, tuzlu suda kaynatmak mantarın zehrini ortadan kaldırır, pişirilen mantarın zehri kaybolur, mantar yoğurtla yenilirse zehirlemez, kurutulmuş mantar zehirlemez, çayırda yetişen mantar zehirli olmaz, mantar koparılınca renk değiştirmezse zehirsizdir, iç kısmı mavileşirse zehirlidir, salyangozlar zehirli mantar yemez, ağaç üstündeki mantar zehirli değildir. Doğada kendiliğinden yetişen türü bilinmeyen mantarları yemeyin, yedirmeyin zehirli olabilir. Güzel bir mantar yemeğinden sonra kendinizi istenmeyen bir yerde bulabilirsiniz" diyerek vatandaşları uyardı.
iha
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2006 Cuma 11:30:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
éLif cullén lautNéR IP: 85.110.116.xxx Tarih : 12.03.2010 21:21:06

Teşekkürleri.Ödevim için yardımcı oldu.