20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Sigaraya değil, yaşama sarıl!

ÇETKODER’DEN “SİGARAYA DEĞİL, YAŞAMA SARIL” KAMPANYASI

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER ) yurt geneli başlattığı afişli dövizli, sigara yasağına uyulması ve bu hususta daha dikkatli olunması yönündeki çalışmaları sürüyor.

Dernek 2010 yılı ocak ayından başlayarak Mayıs ayı ortasına kadar 1 milyon adet afişi ücretsiz olarak işyerleri, esnaf ve çalışma alanlarına dağıttı.

Etkinlik hakkında bilgi veren ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş; “Sigara sadece havayı, çevreyi, doğayı kirletmiyor. Sigaranın, vücudun çeşitli organlarında yaptığı tahribat ve kanserin yanında cilt sağlığı ve güzelliğinize de zararları var. Bir defa Ağız kokusu yapar, diş ve diş eti hastalıklarına yol açar. Ayrıca, Dudak, yanak ve gırtlak kanserine neden olur. Hatta sigarayı yakmadan dudağında taşıyan yâda tütün çiğneyenlerde de ağız için kanserleri görülür. Dilde, tat alma duyusunda bozulmalar olur. Beyin hücrelerinin ölümüne yol açar. Öğrenme bozuklukları, hafıza zayıflığı ve erken bunama görülür. Göz merceğinin saydamlığının azalmasına yani katarakta sebep olur. Cildin yapısının bozulmasına neden olur. Leke ve kırışıklık oluşur. Selülitlere sebep olur. Burunda koku alma duyusu azalır. Sinüzit, farenjit, bademcik ve orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu hastalıklarına yol açar. Damar sertliğini hızlandırır. Beyin ve kalpte damar tıkanıklığına neden olur. Kalp krizi ve tansiyon yükselmesi görülür. Erkeklerde iktidarsızlığın başlıca sebeplerindendir. Ayrıca mesane kanserinin önemli nedenlerindendir. Akciğerlerde çeşitli hasarlara, astım ve kronik bronşit gibi hastalıklara neden olur. Bronşlarda ve akciğerlerde birçok çeşit kanserin oluşmasına neden olur. Gastrit, ülser ve reflü hastalığına sebep olur. Mide ve yemek borusu kanserine yol açar. Gebelikte tüketilen sigara düşük doğumlara ve bebekte gelişme geriliğine neden olur. Erken menopoz ve rahim kanserinin sebebidir. Parmaklarda sararmaya ve tırnaklarda zayıflamaya yol açar. Kemik erimesine neden olur. Burger hastalığına sebep olur. Bu hastalık, el ve ayaklardan başlayarak tıkanıklığa yol açar ve uzuvların kesilmesi gerekir” dedi.

Sigara içenlerde vücutta yorgunluk, uykusuzluk hali, stres, gerilim, performansta düşme ve reflekslerde azalma görüldüğüne işaret eden Göktaş, “Pankreas kanseri riski artar. Hastalık, yara ve ameliyat tedavileri uzun sürer. Kullanılan ilaçları etkisizleştirebilir. Bütçenize yük olur, çevre kirliliğine yol açar, yangınların en önemli sebeplerindendir. Çocuklarınız kanseri önleyen genlerden yoksun hayata gelir. Hamilelerde yüzde 10–15 eksik kiloda doğuma ve bebek zeka eksikliğiyle doğar. Çevrenizdekileri de bu zararları verirsiniz. Çocuğunuzun sigaraya başlama oranı daha fazladır. Bu tespitleri bilim insanları yapmışlar ve sürekli uyarıyorlar. Bizde insanların sağlıklı yaşamı adına kendi imkân ve olanaklarımızla yurt geneli gönüllülerimiz aracılığıyla bu kadarını başardık. Herkesi duyarlı olmaya çağırıyorum” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2010 Çarşamba 09:28:02
Güncelleme :19 Mayıs 2010 Çarşamba 10:52:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?