30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

Şiir severler şairlerle buluştu

Kuşadası Kütüphane Yaptırma ve Yaşatma Derneği(KÜKSAD)’nin düzenlediği etkinlikte şiir severler şairlerle buluştu. Kuşadası Halk Kütüphanesi çok amaçlı salonunda gerçekleşen ve şiirin dünü ve bugününün yanı sıra Türkiye’de okuma alışkanlığının da ele alındığı panel etkinliğine özellikle gençlerin yoğun ilgisi gözden kaçmadı. 

Şair Şükrü Erbaş ve Şair Aydın Şimşek’in konuşmacı olarak katıldığı panele, KÜKSAD üyelerinin yanı sıra, şiir dostları ve çok sayıda genç şiir sever katıldı. 

“Kuşadası’nda Bir Şiir Yolculuğu” ana başlığı altında düzenlenen panel kapsamında, şiirin geçmişi ile bugünü arasında bir köprü kurularak, Türkiye’de şiirin geldiği nokta ve şairlerin şiire bakış açıları konuşuldu. Güncel Türk Şiiri’nden örneklerin de dinleyicilerle paylaşıldığı panelde, panele konuşmacı olarak katılan panelistler kendi şiirlerinden seçtikleri şiirlerini dinleyicilerle paylaştılar. 

Şair Şükrü Erbaş’ın açılış konuşması ile başlayan panelde Erbaş, Türkiye’de okuma alışkanlığının diğer ülkelerle kıyaslandığı zaman çok düşük seviyelerde bir noktada yer aldığını belirterek, “Türkiye, okuma alışkanlığı konusunda diğer ülkelerin çok gerisinde kalmıştır. Bunu, konu hakkında yapılan sayısal verilerden de görmekteyiz. Ülkelerin, gelişmişlik derecesini etkileyen en önemli etken sanattır. Sanatın değerinin bilinmediği ve sanattan yoksun kalan ülkeler hayatlarının hiçbir döneminde o arzu ettikleri seviyeye ulaşamazlar. Bu noktada, başta okuma alışkanlığının kazandırılması olmak üzere, şiir, öykü, roman gibi edebiyatımızın içinde yer alan sanat dallarımıza sahip çıkarak, bu değerlerimizi sonraki kuşaklara da aktarmaya çalışmalıyız. Kendini özgürce ifade edebilen, bilgili ve kültürlü bireylerin yetişmesi için sanat şarttır” dedi.

Panelde konuşan Şair Aydın Şimşek ise, Türkiye’de kitap okuma alışkanlığının çok büyük bir sorun olduğunun altını özellikle çizerek, “İnsanın, kendini ve çevresini hem tanıma hem de tanıtabilmesinde sanatın çok özel ve önemli bir yeri vardır. Bu bağlamda, sanatla insanı her alanda ve elimizden geldiği kadar bir araya getirerek sanatın hayatın içinde yaşamasına ve yaşatılmasına çalışmalıyız. Sanatın olmadığı bir toplum gelişemez” dedi. 

Şiirin, insan hayatındaki yerini hem kendi şiirlerinden hem de yaşamış şairlerin şiirlerinden bölümler okuyarak anlatan Şimşek, özellikle gençlerin şiire daha fazla eğilerek, yaşadıkları ülkenin geçmişini ve bugününü çok daha iyi anlayabileceklerini belirtti. Panel sonunda şairler hem dinleyicilerin sorularını cevapladılar hem de sevilen şiirlerini okudular. Panel kapsamında, şiir severler, ayrıca yanlarında getirdikleri şiir kitaplarını imzalatma şansını da yakaladılar.

.
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2008 Perşembe 09:29:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?