31
Mayıs
2024
Cuma
AYDIN

Sökelilerin kışlık telaşı

SÖKELİLERİN KIŞLIK HAZIRLIK TELAŞI

Söke’de ev hanımları, kışın en çok tüketilen tarhana, patlıcan-biber-bamya kurutması, turşu, salça, çeşitli konserveler gibi ihtiyaçlarını tamamlamak için hızlı bir çalışma içine girdi.

Evlerinin ekonomisine katkı sağlamak isteyen ev hanımlarına beylerde yardımcı oluyor. Genellikle komşu dayanışması içinde yapılan kışlık yiyecek hazırlıkları yaz aylarında sokaklara taşıyor. Havaların sıcak gittiği Ağustos aylarında komşu dayanışmasının yaşatılmasına da büyük katkısı olan kışlık yiyecek hazırlanması nesilden nesillere devam ediyor. Sadece köylerde değil, kent yaşamı içinde de güncelliğini koruyan bu gelenek toplumsal yaşamın güzel örneklerinden birini oluşturuyor.

Kışlık yiyecek hazırlıklarının içinde en fazla yerini bulan sebze ise kırmızıbiber olmakta. Kırmızıbiber kilosu 60 kuruştan alıcı bulurken; kırmızıbiber gerek salça gerekse tarhana yapımının vazgeçilmezi oluyor. Ayrıca közlenen kırmızıbiber gerek kavanozlarda konserve gerekse derin dondurucularda saklanarak kışlık yiyecekler arasında yer alan en önemli besin maddelerinden biri oluyor.

“RAMAZANDA KOMŞU DAYANIŞMASI ANLAMLI”

Kış hazırlıkları telaşının bu yıl Ramazan ayna denk gelmesi komşular arası dayanışmayı daha da anlamlı hale getirdi. Ramazan ayında artan mukaddes duygular, yardımlaşma ve dayanışmanın güzel örnekleri kışlık yiyecek hazırlıklarına da yansıdı. Türk geleneklerinin içinde yer alan kışlık yiyecek hazırlığına bir de manevi yardımlaşma duygusu eklenince komşu dayanışmasının keyfi daha da arttı. Sökeli ev hanımlarından İlkay Özbay; “Her yıl yaptığımız bu kış hazırlığı bu yıl biraz daha farklı ve anlamlı oldu. Kış hazırlıklarına sadece beslenme olarak değil; bir kültürün yaşatılması, insanlar arasında yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olarak bakmak gerekir” dedi.

SÖKELİLERİN KIŞLIK HAZIRLIK TELAŞI
İHA
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2010 Cumartesi 09:57:05
Güncelleme :21 Ağustos 2010 Cumartesi 11:52:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?