20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Soyuçok : Kavgayı bırak çözüm üret

Barış Soyuçok ülkeyi geren kayıkçı kavgalarının bir an önce son bulması gerektiğini ifade ederek, “Şu çatışmayı, şu karşılıklı ithamları toplumu gerginliğe, kamplaşmaya götürecek gayretleri bir yana bırakalım. Kim ne biliyorsa gelsin. Ekonomi nasıl ayağa kalkacak, sosyal erozyon nasıl önlenecek, dış politika nasıl olacak, şahsiyetli politika nasıl olacak bunları müzakere edelim. Milleti nasıl rahat ettiririz diye çalışalım” dedi.

Soyuçok, önemli gelişmelerin yaşandığı günlerde, siyasi parti liderlerinin kayıkçı kavgası yaptıklarını belirterek asıl meselenin dertlere çare bulunması için çalışmak olduğuna dikkat çekti. Siyasi parti ve sivil toplum temsilcilerine de çağrıda bulunan Soyuçok, “Toplumu gerginliğe, kamplaşmaya götürecek gayretleri bir yana bırakalım” dedi. Soyuçok, “Sosyal yapımızda tehlikeli bir erozyon başladı. Dış politikada ise fevkalade tehlikeli bir durum ile karşı karşıya bulunuyoruz. Türkiye’nin çok ciddi meseleleri var iken gündemin de bu olması gerekir. Siyasiler, sivil toplum örgütleri olarak herkesin bu meselelerin çözümü yönünde teklifler getirmesi lazımdır. Böylesine önemli gündemlerin olduğu ülkemizde maalesef gündem bunlar değildir. Siyasi parti liderleri birbirleriyle kayıkçı kavgası yapıyorlar” dedi.


İşsizlik %17’lerde
Hükümete göre ekonominin düzlüğe çıkmış olduğunu söyleyen Soyuçok, “Türkiye’de kişi başına 7 bin dolar 9 bin dolar Milli Gelire ulaşılmadı mı diyorlar. Bizler de soruyoruz. Siz yılbaşında enflasyon hedefi koydunuz, daha yıl sonuna varmadan hedeften yüzde iki yüz saptınız! İhracat patladı diyorsunuz.. Niçin ithalattan bahsetmiyorsunuz?  İşte Türkiye’nin dış ticaret açığı 72 milyar dolar. Sadece Ocak’tan Temmuz ayına kadar dış ticaret açığı 45 milyar dolar oldu. Yıl sonuna kadar 72 milyar doları aşacak. Türkiye dünyanın en yüksek faizini ödeyen ülke olmuştur. Japonya’da kadınlar bir araya gelerek Japon bankalarından yüzde 1,5’la kredi aldılar ve Türkiye’de hazine bonosuna bağlayarak yüzde 21 faizi alıp ülkelerine götürdüler”dedi.


Türkiye’de işsizlik oranının yüzde 15 ila 17 arasında olduğunu vurgulayan Soyuçok, “İç ve dış borcumuz 500 milyar dolara ulaşmıştır. Bir ülke yatırım ve üretimle kalkınır. Maalesef bunların ikisi de yoktur. Piyasada yaprak kımıldamıyor. Niçin? Tüketici tüketemiyor, onlar tüketemeyince üretici de üretemiyor” ifadelerini kullandı.

Soyuçok, Türkiye’de sosyal yapının da büyük bir çöküntü içerisinde olduğunu ifade etti.

Adnan Aytaşkın / Aydın KENTHABER
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 13:57:25
Güncelleme :18 Eylül 2008 Perşembe 14:24:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?