20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Sultanhisar kekik suyu şifa dağıtacak

SULTANHİSAR BELEDİYESİ KEKİK SUYU İLE ŞİFA DAĞITACAK

Geçtiğimiz günlerde Sultanhisar Belediyesi öncülüğünde başlatılan ‘Nysa Sultanları’ projesi ile unutulmaya yüz tutan asırlık şifa kaynaklarından biri olan kekik suyunu da gün yüzüne çıkardı. Projenin ilk yılında tanıtım amaçlı yapılan kekik sularına ülkenin her yerinden talep geldiği öğrenildi.

Kekiksuyunun tarihten bu yana şifa kaynağı olarak kullanıldığını ancak gelişen teknoloji ile birlikte bazı doğal ilaçların yok olmaya yüz tuttuğunu belirten Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal, “Bir çok derde deva olarak bilinen kekik bölgemizde doğal ortamlarda çokça yetişmesine rağmen bu değerin uzun zamandır kullanılmadığını gördük. Bunun üzerine bir proje ile özellikle ev hanımlarımızın kekik suyu üretimi yapmasına teşvik ettik. Belediyemizin de katkıları ile bu kekik sularının tanıtımını yaptık. Gerçekten büyük ilgi gördü. Bundan sonra Nysa Sultanları markası ile Sultanhisar’da çilek reçelinin yanında kekik suyu da üretilecek” dedi.

“HER DERDE DEVA”

Damıtma işlemi sırasında yağın altında biriken ve damıtık su olan kekik suyunun yaygın bir kullanımı olduğunu belirten Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal “Mikrop öldürücüdürü özelliği en önemli kekik suyu faydası olarak belirtilebilir. Antikanser etkinliği vardır. Kekiğin kolesterol ve şekeri azaltıcı özelliği bulunur. Ağız ve diş sorunlarında gargara şeklinde fayda sağlar. Hazım sorunu için kekikten faydalanılabilir. Spazm çözücüdür. Baş ağrıları için kekik suyu kullanılabilir. Kan dolaşımını düzenler.

Kekik suyu cilt temizliği için de kullanılabilir. Kekik suyu ile cilt temizliği pamuk üstüne damlatılmak suretiyle olur. Bağırsak parazitlerinin düşürülmesi kekik suyu yararları arasındadır. Eklem ağrılarının tedavisinde kekik suyu banyosu tavsiye edilmektedir. İdrar söktürücü etkisi vardır. Kekik yağı ise mikrop öldürücüdür. Yara iyileşmesini hızlandırır. Bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı yararlıdır” dedi.

SULTANHİSAR BELEDİYESİ KEKİK SUYU İLE ŞİFA DAĞITACAK
İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2010 Cuma 09:59:05
Güncelleme :16 Temmuz 2010 Cuma 10:04:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?