30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

'Susuzluk alarm veriyor'

MHP Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu Sultanhisar ilçesine bağlı Kavaklı ile Yenipazar’ın Çavdar köylerinde önemli boyutlarda susuzluk yaşanmaya başladığının altını çizdi.


Aydın‘da özellikle 1950’li yıllara da pamuk üretimin artması ile toprak altından su alınmaya başlandığını hatırlatan Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu, “O dönemde Adnan Menderes hükümeti ilk artezyenleri tarımsal sulamada kullanmak üzere açılmasına izin verdiler. Türkiye’nin 40-50 yıl sonra kuraklık tehdidi yaşayacağını Amerikalılar o zamanlar raporları ile belirttiler. Ama 40 yıl sonraya kim öle kim kala mantığı ile dikkate almadık. Bugün Kavaklı ve Çavdar köylerinde köylü ürününün para etmemesi derdinden geçmiş su diye haykırıyor” dedi.


Aydın’ın son yıllarda uzun yıllar yağış ortalamasının çok altında yağış aldığının altını çizen Kumcuoğlu, “ Sadece bu yıl geçen yılların ortalamasına yaklaştı. Ama buda kuraklıktan kavrulmuş toprağa yetmedi. Ben bu işin uzmanı değilim ama önemli hayat tecrübelerim var. Tarım Bakanı çıkıp Türkiye’de susuzluk problemi yok diyor. Bir sorunu çözebilmek için önce sorunu doğru tanımlayacaksınız. Türkiye’de susuzluk problemi vardır. Türkiye’nin altında zengin su rezervleri yok. Bunun sebebi Türkiye’de deprem olması ile aynıdır. Türkiye’nin altı fay açısından zengin olduğu için kırıklı yapıda su durmamaktadır. Yapılması gereken mevcut suyumuzu kaybını önlemek ve rasyonel kullanmak. Aydın’da yaz sıcaklıkları çok fazla buharlaşma ile kaybettiğimiz suyu tutmalıyız. Bunun için çeşitli teknolojiler var. Bunlar araştırılmalı ve hemen uygulamaya konulmalı. Ülkemizin küresel ısınma ve kuraklık karşısında daha fazla beklemeye tahammülü yok” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2008 Pazartesi 12:25:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?