10
Mayıs
2025
Cumartesi
AYDIN

Talotır, Nazilli'de

Akdeniz Anemisi (Talasemi) hastalığının yaygın olduğu illerde bilgilendirme ziyaretlerini sürdüren Talotır, Nazilli'de de çalışma yaptı. Kaymakam Caner Yıldız'ın da katıldığı tır içerisindeki salonda yapılan bilgilendirme toplantısına talasemi hastaları da katıldı. Nazilli Belediye Binasının önünde yerleşen Talotır ekibi, halka, içerisinde talasemi hakkında önemli bilgiler bulunan broşür ve kitapları dağıttı. 

Türkiye Talasemi Federasyonu tarafından tefriş edilerek ülke çapında 24 ili kapsayan turuna çıkan Talotır, Nazilli'deki çalışmalarda ilk olarak Kaymakam Caner Yıldız ve Nazilli'deki hastanelerde görev yapan doktorlara bilgilendirdi. 

Aydın İl Sağlık Müdür Yardımcısı Necip Atilla ve Nazilli Devlet Hastanesi İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı, İl Sağlık Müdürlüğü Kalıtsal Kan Hastalıkları ile Mücadele Programı Koordinatörü Dr Şükrü Yenice, programa katılanlara bilgi verdiler. Talaseminin çok önemli ve ömür boyu tedavi isteyen hastalıklardan biri olduğunu ifade eden Yenice “Kan hücrelerinin ömrünü erken tamamlamasından kaynaklanan bu hastalık, hastayı ömür boyu tedavi görmesine neden oluyor. En fazla üç haftada bir kan naklini gerektiren bu hastalık nedeniyle, hastalığı taşıyanlar iş bulmada büyük sıkıntı yaşıyorlar. Aydın Sağlık Müdürlüğümüz bu nedenle Türkiye'ye örnek teşkil edecek takdire şayan çalışmalara imza atmaktadır. Talasemi hastası olan bu insanlarımız için dertleniyor ve onlara her türlü yardımı sağlamak için çabalıyoruz. Yakın bir zamanda da hastanemiz bünyesinde oluşturacağımız “Talasemi Kulübü” ile desteğimiz devam edecektir” dedi.
22 yıldır Talasemi hastası olan Şerife Beylikçi hastalıkla ilgili bilgi vererek “Talasemi; taşıyıcı bir anne ile taşıyıcı bir babadan doğan çocuklarda görülen kalıtsal bir kan hastalığıdır. Diğer kalıtımsal hastalıklara nazaran önlenebilirliği mümkün olan bir hastalıktır.
Talasemili olarak doğan bir çocukta 3 aydan sonra belirtiler çıkmaya başlar. Soluk bir ten, iştahsızlık, huzursuzluk, uyku düzensizliği, halsizlik, sürekli yorgun olma hali görülür. Bu rahatsızlıklar için, tanı belirleninceye kadar, bebeklere çoğunlukla anemi tedavisi uygulanır. Bu da hastalığın ortaya çıkmasına engel olur. Dolayısıyla çocuk doğar doğmaz yapılabilecek bir talasemi testi hastalığın erken tanı ve tedavisinde yardımcı olur” dedi.
Talasemi ile ilgili önemli bir gelişme kaydeden çalışmalarından dolayı doktorlara teşekkür eden Kaymakam Yıldız “Bu çalışmalar kişilere bağlı kalmamalı, kurumsallaşmalıdır. Çünkü bu sorun hepimizin sorunudur. İnsan en yüce değerdir. Tedavi imkanları çok zor ve maliyeti yüksek olan tedavisi nedeniyle, bu hastalarımız için her şeyimizi ortaya koymalıyız. Kaymakamlık olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Toplantımızı gerçekleştirdiğimiz bu günü yeni bir milat kabul ederek tüm çalışmalarımızı büyük bir gayret içerinde sıfırdan başlayalım” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2007 Perşembe 14:42:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?