31
Mayıs
2024
Cuma
AYDIN

Taner'den cezaevleri araştırması

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Aydın Milletvekili Recep Taner, uzun süredir sürdürdüğü ‘Cezaevleri ve Tutuklu’ araştırmasının sonuçları ile ilgili açıklama yaptı.

Türkiye’de son 7 yılda tutuklu sayısının 59 binden 100 bine yükseldiğini kaydeden MHP Aydın Milletvekili Recep Taner, “Suçlulara ve suç oranlarına bakıldığında mala karşı işlenen suçlar birinci sırada yer almaktadır. Bu nedenle Türkiye’de istihdama daha da ağırlık verilmesi gerekmektedir” dedi.


57'nci Hükümet döneminde gündeme getirilen belli suçluların yüksek güvenlikli F tipi ceza infaz kurumlarına nakli, iş yurtlarının etkin hale getirilmesi, insan hakları açısından ceza izleme komisyonlarının kurulması gibi yapılan düzenlemelerde zor bir sürecin atlatıldığını kaydeden Recep Taner “Cezaevindeki saltanatı bitenler ile militan eğitim alanlarını kaybeden terör örgütü yandaşları, o günlerden bu güne hala F tipine karşı çıkmaktadırlar. Amaçları surda gedik açmaktır” dedi.


Şu anda mevcut 384 ceza infaz kurumunda ve tutukevinde yaklaşık 27 bin personel bulunduğunu ve 8 bin civarındaki kadronun da bol olduğunu kaydeden MHP Aydın Milletvekili Recep Taner “Ceza infaz kurumlarında çalışmakta olan kurum müdüründen idare memuruna, infaz koruma memurundan hizmetlisine kadar tüm çalışanlar çok zor şartlar altında ve stresli bir ortamda görev yapmaktadırlar. Bu noktada, en büyük sıkıntıyı da 22 bin 500 civarındaki infaz koruma memurları yaşamaktadır. Bu nedenle infaz koruma memurlarının sıkıntıları bir an önce çözülmelidir” sözlerine yer verdi.


“TUTUKLU SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”
Türkiye’de tutuklu sayısının her geçen gün arttığını ifade eden Taner konuşmasında “2002 yılında 59 bin olan tutuklu ve hükümlü sayısı 2006 yılında 70 bine, 2007'de 90 bine çıkmış, şu anda da 100 bini aşmış durumdadır. Bu son 39 yılın en yoğun ceza infaz kurumu kapasitesidir. Özellikle 2006 yılından itibaren sayı daha da artmıştır. Bugün cezaevlerindeki 100 bin kişinin suç dağılımına baktığımızda mala karşı işlenen suçların ağırlığı ortadadır. Tekrar kapasite ve doluluk oranına geldiğimizde, mevcut cezaevlerinin kapasitesi yaklaşık 80 bin olduğuna göre 20 bin civarında mahkum fazlalığı vardır ve özellikle E ve H tipi cezaevlerinde kapasitenin 2 katı mahkum olduğu bir gerçektir. Geçmişte bazı adliyelerin ve bazı cezaevlerinin kapatılması görüşü gündeme geldiğinde Hükümeti uyarmıştık. Şu anda kapatılan cezaevlerine ihtiyaç duyulmaktadır” ifadelerine yer verdi.

İha
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2009 Cuma 17:04:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?