31
Mayıs
2024
Cuma
AYDIN

Tarihi eserlerimizi sergileyemiyoruz

VALİ COŞ; “ESERLERİMİZİ SERGİLEYEMİYORUZ”

Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, mevcut tarihi eserlerin yüzde 10’nun ancak sergilenebildiğini belirterek, “Tarihi eser bakımından çok zenginiz. Fakat onları korumak ve teşhir etmek konusunda zorlanıyoruz” dedi.

Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka ve bir grup müze çalışanı Müzeler Haftası dolayısıyla Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş’u ziyaret etti.

Ziyarette Aydın’daki müzelerin durumları hakkında Vali Coş’a bilgi veren Nuri Aktakka geçtiğimiz yıl Aydın’da ziyarete açık müzelere 360 bin kayıtlı ziyaretçi geldiğini açıkladı. Aydın ve Yenipazar müzelerinin ücretsiz olarak ziyarete açık olduğunu kaydeden Aktakka, vatandaşları müzelere davet etti.

Ziyarette konuşan Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, birçok tarihi esere sahip olunmasına rağmen bu eserlerin korunup, sergilenemediğini belitti. Coş, Aydın’ın kültür mirası bakımından çok zengin olduğunu dikkat çekerek, bu zenginliğin Aydın’a artı bir değer olarak katkı sağlamasının başarılabilmesi halinde Aydın’ın çok farklı bir yapıya sahip olacağını belirtti. Müzeciliğin sabır işi olduğunu ifade eden Vali Coş, “Biz geleceğimizin bu tarihi mirası fark etmesini istiyoruz. Bütün vatandaşlarımızı müzelerimize ve örenyerlerimize ziyaret etmeye davet ediyorum. Müzelerimiz kültür turizminin mihenk taşlarıdır. Hali vakti yerinde olan bütün kurum, kuruluş ve vatandaşlarımızı müze gibi kültür turizm çalışmalarına destek olmaya davet ediyorum” diye konuştu.

‘ESERLERİMİZİ TEŞHİR ETMEDE ZORLANIYORUZ’

Müzeciliği iğneyle kuyu kazamaya benzeten Vali Hüseyin Avni Coş, “Bir müzenin uluslar arası üne kavuşabilmesi için uzun yıllara ihtiyaç vardır. bizim müzelerimizde uluslar arası üne kavuşacak bir çok eserimiz var. Açıkçası eser bakımından çok zenginiz. Fakat onları korumada ve teşhir etmede zorlanıyoruz. Elimizdeki mevcut eserlerin ancak yüzde 10’nunu teşhir edebiliyoruz. Geri kalanları depolarda duruyor. İnşallah inşaat halindeki müzemiz tamamlandıktan sonra bütün eserlerimizi teşhir edeceğiz. Çok önemli eserlerimiz var. Bu eserleri öncelikle gün yüzüne çıkarıp, koruyup, saklayabilirsek ve teşhir konusundaki sıkıntılarımızı aşabilirsek turizmin iç bölgelere de canlılık getireceğini herkese göstermiş oluruz. Müzecilik konusu aynı zamanda rantı yüksek yasadışı işlerden bir tanesi. O nedenle müze çalışanlarımız kendilerine yanlış yollara sevk edebilecek kirli çalışmalara alet olmamalıdır. Herkes bu konuda fevkalade dikkatli olup, bu işi bir milli dava olarak görmelidir. Geçmiş yıllarda müzelerde bazı eserlerin gerçeğiyle değiştirildiğini, hatta bazı eserlerin yurt dışına kaçırıldığını duyduk” şeklinde konuştu.

VALİ COŞ; “ESERLERİMİZİ SERGİLEYEMİYORUZ”
İHA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2010 Salı 13:32:01
Güncelleme :18 Mayıs 2010 Salı 16:39:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?