29
Mayıs
2024
Çarşamba
AYDIN

Tarihi evler yıkılmaya yüz tuttu

Kuşadası'nda kaderlerine terk edilen eski evler yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. 

Sit alanında bulunmasının yanı sıra, restore edilmesi için hiçbir proje üretilmemesi yüzünden kaderine terk edilen Dağ Mahallesi ile İkioklu Mahallesi'ndeki eski evler aynı zamanda büyük tehlike oluşturuyor. 

Yıkılmaya yüz tutan eski evlerin bazıları boş iken bazı evlerde yaşanması tehlike riskini artırıyor. Dağ ve Camiatik mahallelerinde yaşayan vatandaşlar, mahallelerinde çok sayıdaki evin artık yıkılmaya yüz tuttuğunu ve yolda korkarak yürüdüklerini, eski evlerin mutlaka restore edilmesi gerektiğini kaydediyor. 

Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Kuşadası'nın en önemli tarihi ve kültürel miraslarının başında gelen SİT kapsamındaki eski evlerin gözlerinin önünde yıkılıp gittiğini söyledi. 

Eski evlerle ilgili yapılacak her türlü girişimi destekleyeceklerini belirten Akdoğan, Mimarlar Odası'nın bir an önce bu konuya ciddiyetle eğilip proje geliştirmesinin önemini vurgulayarak, belediyenin bu evlerle ilgili mutlaka önlem alması gerektiğini söyledi. 

Kuşadası Belediye Meclisi'nin bağımsız mimar üyesi Seher Mehdioğlu ise eski evlerin restorasyonu için bir an önce harekete geçilmesini isteyerek, "Kuşadası'nın önemli bir kültürel mirası olan evleri kazanmalıyız. 

Bu evleri restore etmemiz turizm açısından da büyük önem taşıyor. Ancak, hiç kimse önlem almıyor ve gerekli restorasyon çalışması yapılmadığı için eski evlerimiz gözlerimizin önünde yıkılacak hale geldi" dedi.
iHA
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2006 Salı 10:49:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?