19
Mayıs
2024
Pazar
AYDIN

Tarihi kilisede restorasyon rezaleti

Aydın’ın Didim İlçesi'ne bağlı Akbük Beldesi'nde restorasyonuna başlanılan 200 yıllık Rum Ortodoks Kilisesi’ndeki tarih, keser ve balyozlarla parçalandı. Kilisede bulunan eserler iddiaya göre şantiye şefi tarafından eve götürüldü. Orijinali taş olan kilisenin dış yüzeyi turuncu-pembe karışımı bir renge boyandı.

Didim’e bağlı Akbük Beldesi'nde tarihi Akbük Rum Ortodoks Kilisesi’nin, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı İzmir Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü denetiminde yapılacak olan restorasyon ihalesi, belediye tarafından 129 bin YTL'ye Anı Anıtsal Yapılarda Koruma ve Değerlendirme ve Yapım Mimarlık Restorasyon Limited Şirketi'ne verildi. Restorasyon çalışmasıyla birlikte de tuhaflıklar zinciri başladı. Önce, 200 yıllık taş kilisenin orijinal duvarları, üzerindeki işlemeleri ve mozaikleri keserler ve balyozlarla tahrip edilerek üzeri betonla sıvandı.

Akbük Belediyesi’nin kültür amaçlı kullanmak üzere restore ettirdiği kilisenin dış yüzeyi tamamen harçla sıvanarak turuncu-pembe karışımı bir renge boyandı. Tüm bunlar yapılırken, kilisede, koruma kurulu veya müze müdürlüğünden tek bir yetkilinin bulunmaması dikkat çekti.

Tarihi kilisenin içinde yapılan kazı ve ‘onarım’ çalışmaları sırasında işçiler iki çift kulplu testi, beş altın ve bakır zincir, bir yüzük, insan kemikleri ve kırık küp parçaları bularak şantiye şefi O.Ö'ye (34) teslim etti. O.Ö.'nün müze veya belediyeye teslim etmediği tarihi eserleri satmak istediği ihbarını alan Didim Jandarması, şantiye şefinin evine baskın yaptı. Baskın sırasında, tarihi eserlerin bazıları ele geçirildi, bazıları ise bulunamadı. Jandarma O.Ö. ve adı açıklanmayan iki işçiyi gözaltına aldı. O.Ö. ve iki işçi çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Restorasyonu üstlenen şirket tarafından işçilerin tamamı değiştirildi. Yeni şantiye şefi Hasan Uygun denetiminde kilisenin restorasyona yeniden başlandı.

Tarihi Rum Ortodoks Kilisesi’nin kültür amaçlı kullanmak üzere restore ettirdiklerini belirten Akbük Beldesi’nin DYP’li Belediye Başkanı İbrahim Şam “Korumu Kurulu hazırladığımız projeyi onayladı, ihaleyi yapıp inşaatı başlattık. İnşaat süresince müzeden veya koruma kurulundan bir yetkili bulunmadı. Restorasyon nisan ayının sonunda bitecek ve kilise kültür amaçlı kullanılacak. Bahçesini de yazlık sinema haline getirmeyi düşünüyoruz. Kilisede yaşananlar abartılacak boyutta değil. Belediye olarak restorasyonla ilgimiz yok” dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2007 Cumartesi 17:46:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismail IP: 88.241.220.xxx Tarih : 11.02.2007 19:40:30
bizler akbük sakinleri olarak neler gördük ki bunlara sadece gülüp geçiyoruz sağolsunlar bizi güldürmek için ellerinden geleni yapıyorlar allah bunları başımızdan eksik etmesin