20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Tarım İl Müdürü'nden anız uyarısı

Aydın İli Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu, 6831 sayılı Orman Kanunu 31. ve 32 maddesi gereği anız yakarak tarla temizliği yapanların hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Komisyonun aldığı kararla ilgili bilgi veren Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, Aydın'da meydana gelen yangınların önemli bir kısmına anız yakarak tarla temizliği yapan kişilerin neden olduğunu söyledi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, anızların ve yol kenarındaki otların, zeytin, incir gibi meyve bahçelerinin budanmasından sonra kalan dalların yakılması; çevre kirliliğine, orman yangınlarına, trafik kazalarına ve diğer arazideki mahsul yangınlarına neden olduğunu söyledi. 

Vatandaşlara anız yakmamaları konusunda uyarılarda bulunan Öztürk, "Anız yakan kişilere Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 2872 sayılı çevre kanununun 8. maddesinin ikinci fıkrası gereğince 715 YTL para cezası; yine 24 Mart 2006 tarih ve 533 sayılı Aydın İli Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu Kararı ile ormanlara 4 km mesafede ve 6831 sayılı orman kanununun 31. ve 32. maddeleri kapsamına giren köy hudutları içinde anız ve çalı yakarak tarla temizliği yakanların; 1 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezası ve bin 450 YTL'den 8 bin 700 YTL'ye kadar ağır para cezası ile cezalandırılacağı hükme bağlanmıştır. 

Konuyla ilgili çalışmalar İl Tarım Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde, İl Jandarma Komutanlığı, Çevre Orman Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlükleri ile birlikte sürdürülmektedir. İl Tarım Müdürlüğü olarak tüm belediye başkanlıklarına ve köy muhtarlıklarına gerekli duyuruları yaptık. Hasat öncesi Çiftçi Eğitim Programı kapsamında orman köylerimizde gerekli eğitim çalışmalarını tamamladık. Herkesin yangına karşı hassas davranmasını ve kesinlikle yakma sistemi ile tarla temizliği yapmamasını istiyoruz" dedi.
.
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2006 Pazartesi 15:04:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?