20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

TARİŞ’te tehlike çanları çalıyor

Ege Bölgesi’nin köklü üretici kooperatiflerinden TARİŞ’te tehlike çanları çalıyor. Devletten aldığı kredileri geri ödemediği belirtilen TARİŞ’e Sanayi Bakanlığı’nın Ağustos ayı içerisinde genel kurul kararı alması konusunda yazı gönderdiği bildirildi.

Konuyla ilgili bilgi veren TBMM Tarım Komisyonu Üyesi AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, TARİŞ’in iyi yönetilmediğini iddia etti. TARİŞ yöneticilerinin yaptıkları işleri çeviremez hale geldiğini kaydeden Ertürk, “son olarak TARİŞ Pamuk Birliğine 100 Milyon TL, İncir Birliğine ise 18 milyon TL kredi çıkarıldı.

Fakat şuana kadar hiçbir geri ödeme yapılamadı. Geçen genel kurulda TARİŞ yöneticilerine borçlarını nasıl ödeyeceklerini sordum. Ban verilen cevaba göre Aydın Tekstil alanı satılacak, üreticilerden 100 milyonluk alacak toplanacak, Başak Sigorta’daki yüzde 40 hisse satılacak, depolardaki pamuklar satılıp borçlar ödenecekti. Günümüze gelindiğinde satılacak olan yerler satıldı. Üreticilerdeki borçlar toplandı. Fakat 250 milyon olan borç, 350 milyona yükseldi. Bugüne kadar Pamuk Birliği dışında hiçbir birlik aldığı kredilerde geri ödeme yapmadı. Biz her zaman üretici birliklerinin yanındayız. Bugüne kadar bizden istenen bütün kredileri TARİŞ birliklerine gönderdik” dedi.

“BİRLİKLER BUNDAN SONRA DEVLETTEN DEĞİL, BANKALARDAN KREDİ ALACAK”

Bugüne kadar birliklerin geçmiş dönemlerde devlete olan borçlarını muayyen zamanlarda sildirdiğini dikkat çeken Ahmet Ertürk, borçları sıfırlanan birliklerin daha sonra tekrar tekrar devlete borçlandığını dile getirdi. Birliklerin devlete borçlanmasını önlemek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Ertürk, “Günümüzde babası oğluna bile geri ödemesiz para vermiyor. Biz bundan sonra para isteyen birliklere bankalara yönlendireceğiz. Alınan paranın faizini devlet olarak biz ödeyeceğiz. Fakat bu şekilde birliklerin devlete borçlanmasını önlemeye çalışacağız. 2003 yılından beri talep edilen kredileri çıkardık. Fakat hiçbir geri ödeme olmadı. Bugün iyi konumda olan hiçbir kooperatif yok mu? Var. Demek ki sorun kooperatiflerde değil TARİŞ yönetimlerinde. Yönetim kademesindekiler yönetemiyorlarsa genel kurul kararı alıp yeni yönetim belirlesinler. Zaten Sanayi Bakanlığı da TARİŞ yönetimine yazı gönderip Ağustos ayı içerisinde genel kurul kararı almalarını istedi. Bu işi yapamıyorlarsa kapatsınlar TARİŞ’i biz TMO olarak inciri, pamuğu ve zeytinyağını alırız. Kooperatiflere vereceğimiz parayı üreticiye veririz. İncir Birliği geçen yıl bizden 18 Milyon kredi aldı. Buna karşılık üreticiden 3 bin kilo incir alımı yaptı. Geri kalan para nerde? Maalesef birlik yöneticileri son model makam araçlarıyla geziyorlar. Biz milletvekiliyiz, kendi aracımızı kendimiz kullanıyoruz” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2009 Pazartesi 17:05:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?