31
Mayıs
2024
Cuma
AYDIN

TEMA gönüllülerinden çölleşme uyarısı

TEMA Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir; iklim değişiklikleri ve yanlış arazi kullanımı nedeniyle arazi bozulumunun her zamankinden daha hızlı olmakta olduğunu iddia etti. Dünyanın üçte birini oluşturan 4 milyar hektar dolayındaki arazinin çölleşme tehdidi altında bulunduğuna işaret eden Özdemir, her yıl dünyada 6 milyon hektar arazi çölleşmekte olduğunu belirtti.


17 Haziran Dünya Çölleşme Günü dolayısıyla bir açıklama yapan TEMA İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, 800 milyon insanın çöl ve çöl benzeri yerlerde açlık sınırında yaşamakta olduğunu söyledi. Çölleşmeden doğrudan etkilenen bölgelerde yıllık gelir kaybının 42 milyar dolar olduğunun altını çizen Özdemir, çölleşme ile mücadelenin yıllık bedelinin 2,4 milyar dolar olduğunu ifade etti. Türkiye’de de 500 milyon tonu tarım alanlarından olmak üzere her yıl 1 milyar 400 milyon ton toprağın erozyonla kaybedilmekte olduğunu belirten Özdemir, “Ülkemizde halen ‘Arazi Planlaması’ yapılmış değildir. Ne acıdır ki türlü gerekçelerle tarım arazileri üzerine sanayi tesisleri kurulmakta, organize sanayi bölgeleri tesis edilmekte, ormanlık, fundalı, makilik ve çalılık alanlar yakılıp açılmakta yapılaşmaya, tarlaya çevrilmekte, suyun olmadığı yerde suya ihtiyaç duyan bitkiler, ürünler ekilip dikilmekte, sulak alanlar kurutulmakta, tarlaya çevrilmekte. Arazi bozunumu giderek artan iklim değişikliğinin de etkisiyle küresel bir boyuta ulaşmış, tarımsal, ekonomik kayıplar şiddetlenmiş, yerel ve bölgesel gıda pazarlarını alt üst etmiş, bu durum, sosyal ve siyasal istikrarsızlığa neden olmaktadır. Son 20 yılda çevresel ve sosyal sorunlara yol açan tarımsal uygulamalar sorgulanır olmuş, sürdürülebilir tarım için gerekli olan çevre sağlığı, ekonomik karlılık ve sosyal ve ekonomik adalet, taraflarca, çiftçilerden tüketiciye bu üç temel hedef benimsenir olmuştur” dedi.


Sürdürülebilir tarımın bir çiftliğin ekosisteme zarar vermeden gıda üretebilme faaliyeti olduğuna değinen Özdemir, sürdürülebilir olmayan tarımın toprağa doğrudan ve şiddetli etkileri olduğundan söz etti. Aşırı tarımın toprağın doğal yenilenme kabiliyetinden daha fazla oranda topraktaki besin maddelerini yok etmekte olduğuna işaret eden Özdemir, “Toprak kendini yenileyemez, giderek artan bir arazi bozunumu ve çölleşme gerçekleşir. Arazi bozunumu ve çölleşme ile mücadele için; toprağı canlandırmak, beslemek gerekir. Nitrojen,fosfor, magnezyum gibi maddeler yeteri kadar toprakta bulunmalı, toprak tahlilleri sıkça yaptırılmalıdır. Gübreleme, doğal bitki artıkları toprakta ısı ve nemi tutabilecek uygulamalarla toprağın yeniden yapılandırılması gerekir. Hayvan varlığı toprağı zenginleştirir. Ülkemizde son yıllarda sürdürülebilir tarım yolunda önemli ve örnek adımlar atılmış, organik tarım geliştirilerek, geçmiş yeniden keşfedilmiş, çiftçi aileleri güvenli ve iyi yaşam koşulların, bu yolda arayışlarını, geçmişle buluşmalarını hızlandırmıştır. Çiftçilerimiz, biyoçeşitliliğin, toprak, su ve hava kalitesinin korunması ve iyileştirilmesinin önemini benimsemiş, doğal ve genetik kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve korunmasına odaklanmıştır” diye konuştu.

 

..
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2008 Pazar 11:55:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?