18
Mayıs
2024
Cumartesi
AYDIN

Tiryaki'den deprem uyarısı

Umut Arama Kurtarma Derneği Başkanı Veli Tiryaki, Denizli ve çevresinde son günlerde büyüklüğü 3,7'yi geçmeyen yaklaşık 180 adet deprem kaydedildiğini hatırlattı.

Tiryaki, “'Bölgede bir deprem dizisi başladığını söyleyebiliriz. Bu tür deprem fırtınalarında ortalama olarak büyüklükleri 4,6-5,7 arasında depremler olması beklenebileceğini uzmanlar açıkladı” dedi.
Dün olası bir deprem beklentisi nedeniyle kent merkezi ile Sarayköy, Akköy, Honaz ve Babadağ ilçelerinde tüm okulların 1 gün süreyle tatil edildiğini anımsatan Veli Tiryaki, “Okulları tatil etmesini anlamlı buluyorum. Denizli ve civarının depremsellik açısından Türkiye'nin en aktif bölgelerinden biri olduğunu unutmamak gerekir. Bölgede çok fazla miktarda aktif fay bulunmaktadır. Bölgenin yoğun fay parçaları ile çevrilidir. Son yüzyılda Denizli ve ilçelerinde 35'in üzerinde ve büyüklükleri 4,7-4,8'den fazla depremlerin meydana gelmiştir. Tüm kamu binalarının deprem dayanıklılık testlerinin hızla tamamlanmasını bekliyoruz. Aydın ilinde birçok okul ve yurt binasının çürük çıkması nedeniyle yıkılmış yerlerine Yönetmeliğe uygun binalar yapılmaktadır. Ancak biran evvel diğer okulların ve hastanelerin kontrolden geçirilmesi gerekir” diye konuştu.


Depremi önceden tespit edecek bir sistemin olmadığına ve bu nedenle her an deprem olacak gibi hazırlıklı olunması gerektiğin dikkat çeken Tiryakin, “Tüm bunlara bakıldığında Denizli ve Aydın çok önemli bir sismoteknik bölge olduğunu unutmamalıyız. Deprem yönetmeliğine uygun yapılan binalar 7.00 büyüklüğünde ki depremde yıkılmayacak dayanıklıkta yapılmaktadır. 5-6 büyüklükte bir depremde bir zarar görmemesi gerekir. Unutmamamız gereken İnsanları Depremin değil çürük binaların öldürdüğüdür” şeklinde konuştu.
Deprem Haftası’nda depreme hazırlık yapan Denizli yerel yönetim ve kamu kurumlarını kutladıklarını beyan eden Tiryaki, şunları söyledi “Denizli ilinde yapılan deprem tatbikatının Aydın ilinde de yapılmasını beklerdik. Okullarda üzülerek bu haftanın ciddiye alınmadığını gözlemledik. Şehrin altyapı imkanlarını görmek için sık sık eğitim ve tatbikat yapmak aynı zamanda depremde görev alacak kişilerinde güncellenmesi ve eğitimini sağlayacağı gibi duyarlılığıda artıracaktır. Umut Derneği olarak AKDF Federasyonunu Alarm durumuna geçirdik. Aydın ilinde de bölgemizdeki aktivite nedeniyle 15 kişilik bir arama kurtarma timini hazır duruma getirdik”

iha
Yayın Tarihi : 6 Mart 2009 Cuma 11:23:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?