30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

Toprak analizi çiftçiye kar sağlıyor

Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile birçok alanda olduğu gibi tarım alanında da etkisini gösteriyor.

Bugün bütün tarım kuruluşlarının bünyesinde ‘Toprak ve Yaprak Analiz’ ünitelerine rastlanıyor.

Aydın Tarım İl Müdürlüğü, Toprak ve Yaprak Analizi Ünitesinde görev yapan ve toprak analizinin önemi hakkında bilgi veren Ziraat Mühendisi Çağrı Koza, üreticilerimizin arazisinde yetiştireceği ürün için hangi gübreyi ne kadar, ne zaman ve nasıl kullanacağına dair sorularla kendilerine geldiklerini söyledi.

Koza; “Karlı bir gübreleme ancak; bitkinin isteği olan gübreleri en uygun zaman ve şekilde toprağa uygulamakla yapılabilir. Bu sebepten toprağı analiz ettirerek gübre kullanımı çiftçi için en ekonomik yoldur. Laboratuvarda yapılacak analiz sonucunda toprakta yetişecek bitkinin iyi bir şekilde büyümesi ve kaliteli ürün alınması için toprak ve yaprak örneklerinde hangi besin maddelerinin eksik olduğu belirlenmiş olacaktır. Çiftinin gübre kullanmadan önce mutlaka toprak ve yaprak analizini yaptırması ve alacağı analiz raporuna göre gübre kullanması gerekmektedir. Değişik arazilerden alınan topraklar, farklı miktarlarda bitki besin maddesi içerdiğinden dolayı her araziden ayrı toprak örneği alınmalıdır. Zira aynı arazi içerisinde bile değişik özellikler gösteren kısımlar bulunabilir. Eğer arazi içerisinde farklı özellikler gösteren yerler varsa bu kısımlardan ayrı ayrı toprak örneği alınmalıdır. Gübre yığılmış yerlerden, sap, yaprak, ot, dal ve kök artıklarının yakıldıkları yerlerden ve tek tük bulunan ağaçların altından toprak örneği alınmamalıdır” dedi.

Tek yıllıklı bitkiler olan sebzelerde toprağın 0-30 cm derinliğinden örnek alınması gerektiğinin altını çizen Koza, “Yeni birçok yıllıklı bahçe tesisi kurulacaksa (turunçgiller gibi) Toprağın derinlemesine örneklenmesi gerekir. Bu durumda Toprak örnekleri; 0-30, 30-60, 60-90 ve 90-120cm derinliklerden ayrı ayrı alınmalıdır. Toprak örneği alırken V harfi şeklinde bir çukur kazılır. Daha sonra çukurun düzgün yüzeyinden 3-4 cm kalınlığında 0-30 cm boyunda bir toprak dilimi alınır. Toprak örneği almak için bir küreğe, alınan örnekleri koymak için bir kovaya, toprağı saklayıp analiz'e götürmek için bir torbaya ihtiyaç vardır. Örnek alma işlemi arazinin bir ucundan diğer ucuna doğru düz bir hat üzerinde değil, Zik zak çizerek yapılmalıdır. Bu şekilde yaklaşık her 20 dekar (aynı nitelikte) arazi için bir adet örnek alınabilir. Tarla bitkilerinde ise bu oran 50 dekardır. Toprak örneği alırken küreğin daldırıldığı noktaya dikkat edilmeli, el ile toprağın üzerindeki ot, sap gibi atıklar toprağın üzerinden temizlenmelidir” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2008 Perşembe 12:44:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?