30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

Tralleis kazıları başlıyor

Bakanlar Kurulu Kararı ile tekrar Tralleis Kazı Başkanlığına getirilen Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Rafet Dinç, 1 Temmuz'da çalışmalara başlayacaklarını açıkladı.

Bakanlığın ruhsat prosedürü uyarınca 1 Temmuz'da başlayacak şekilde çalıştıklarını ifade eden Dinç, bu yıl ağırlıklı olarak bakım ve koruma çalışmaları yapacaklarını belirtti. Bu kapsamda Tralleis kazı alanını tamamen temizleyeceklerini ve oluşan dolgu toprak kaymalarını düzelteceklerini ifade eden Dinç: "Bu güne kadar Tralleis'in yüzde 3-4'ünü kazdık. Çok önemli bulgular elde ettik. Artık geçmişi bir kenara bırakıp bu yıl ki çalışmalarımızı bakım, onarım ve koruma üzerine kurduk. Aydın Tralleis'in meyvelerini toplamalı. Bu kapsamla tanıtımına büyük önem veriyoruz. Tralleis, yakınlarındaki taş ocakları ve su kemerlerini içine alan bir destinasyon yaratıp gelen turistleri en az yarım gün burada tutabilecek hale getirmemiz lazım" dedi.

1996-2002 yıllarında kendisi başkanlığında Tralleis Antik Kenti kazılarında önemli çalışmalar yapıldığının altını çizen Dinç, “Tralleis Antik Kenti kazılarının en önemli noktası olan master plan çalışması yine benim tarafından 1993-1996 yılları arasındaki 3 yıllık yoğun bir çalışmanın sonucu ortaya çıkarılmıştı. Bu plan antik kentin tam olarak ortaya çıkarılabilmesi için yapılabilecek tüm çalışmaları içeriyor. 2002 yılında kazı başkanlığı görevi benden alınmıştı. 2006 yılında başlattığım hukuki mücadele nihayet 2008 yılı sonunda sonuçlandı. Danıştay'ın oybirliği ile aldığı karar ile kazı başkanlığı görevi yeniden bana verildi” diye konuştu.

Bilindiği gibi 11 Mayıs 2009 tarihinde yayınlayan Bakanlar Kurulu kararı ile 6 yıldır Prof. Dr. Abdullah Yaylalı tarafından yürütülen Tralleis Antik Kenti kazılarının Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ADÜ adına yeniden Yrd. Doç. Dr. Rafet Dinç tarafından yürütülmesine karar verilmişti.

 

iha
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2009 Pazartesi 10:16:31
Güncelleme :22 Haziran 2009 Pazartesi 10:27:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?