29
Mayıs
2024
Çarşamba
AYDIN

Tralleis'de ödenek sevinci

Aydın şehir merkezinde bulunan ve yıllardır değişik sorunlar nedeniyle kazısı istenilen düzeyde yürümeyen Tralleis Antik Kenti kazı tarihinin en yüksek ödeneğine kavuştu. Geçen yıllarda ödenek yetersizliği nedeniyle kazı çalışmalarının çok yavaş ilerlediğini belirten kazı Başkanı Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Yaylalı yardımlarından dolayı Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ve Aydın Belediyesi'ne teşekkür etti. Şu anda tek sıkıntılarının çıkan malzemeleri saklayacak depolarının olmaması olduğunu belirten Yaylalı'ya bir destek de Aydın Ticaret Odası'ndan geldi.


Aydın'ın en önemli tarihi mirasları arasında yer alan Tralleis Antik Kenti'ni gün yüzüne çıkarmak için bu yıl çalışmaların geniş bir kadro ile başladığını kaydeden Prof. Dr. Yaylalı "Bu yıl kazı çalışmaları için 240 bin YTL'lik ödeneğimiz var. Bu yıl yapacağımız çalışmalarla kazı ve restorasyonda ciddi bir mesafe kat edeceğimize inanıyorum. Önceki yıllarda ödenek sıkıntısından dolayı bir şey yapamıyorduk. Ancak bu yıl böyle bir sorunumuz yok" dedi.


Müze kazısından Bakanlar Kurulu kazısı statüsü kazanan Tralleis Antik Kenti kazıları için bu yıl 110 bin YTL ödenek, 100 bin YTL ek ödenek olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 210 bin YTL, Aydın Belediyesi'nden de 30 bin YTL değerinde malzeme desteği ile toplam 240 bin YTL ödeneklerinin bulunduğunu hatırlatan Yaylalı "Geçen yıllarda kazı döneminde ancak 25-30 kişi ile çalışabiliyorduk. Ancak bu yıl kazı çalışmalarımızı yaklaşık 80 kişilik bir ekiple yürütüyoruz. Kazının ilk haftasında belli bir yeri açtık. Bize verilen bu imkanların semerelerini almaya başladık. Geçen seneki kazı çalışmalarında Türkiye'nin antik çağlardan kalma bilinen en büyük tuvaleti olan 50 kişilik bir tuvalet bulmuştuk.Bu dönem bu tuvaletin görülebilmesi için restore çalışmalarına başlayacağız. Gelecek yıldan itibaren de yerleşim alanının sembolü olan 'Üç Gözleri' sağlamlaştırma çalışmalarına başlayacağız. Sağlamlaştırma çalışmaları ile ilgili proje hazırlıklarına başladık. Kazılarımıza desteğini esirgemeyen başta Sayın Bakanımız olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum" dedi.
Bu arda bakanlık ödeneği en çok Tralleis Antik Kenti yakınlarında bulunan köylüleri sevindirdi. Uzun süredir işsiz olan köylüler Tralleis kazıları sayesinde iş bulmanın sevincini yaşıyor.

iha
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2007 Salı 03:55:18
Güncelleme :10 Temmuz 2007 Salı 04:01:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?