20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Truvalılar Tralleis’te!

TRUVALILAR YENİDEN TRALLEİS’TE

Aydın ve Tralleis Antik Kenti’nin en önemli simgesi olan “Üçgözlerin” önünde “İlyada” oyununu sahneleyen İzmir Sokak Sanatları Atölyesi oyuncuları, Aydınlıları tarihin tozlu sayfalarında yolculuğa çıkardı.

Aydın Amatör Tiyatrolar Birliği (ARKARYAY) tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen “Aydın Tiyatro ve Drama Günleri” Kemer Meydanı ve Tralleis Antik Kenti’nde gerçekleşen son gün etkinlikleriyle sona erdi.

Ankara, İzmir, Denizli, Kıbrıs ve Aydın’dan olmak toplam 5 ekibin 3 gün boyunca çeşitli tiyatro ve drama gösterileri gerçekleştirdiği etkinliğin son gününde Kemer Meydanı’nda İzmir Sokak Sanatları Atölyesi ‘Karagözün Ters Evlenmesi’ adlı tiyatro oyununu sahneledi. Sağanak yağış altında olmasına rağmen vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği tiyatro oyunu, meydana toplanan mahalle sakinleri tarafından ilgiyle izlendi. Zaman zaman tiyatrocular tarafından, seyircilerin de oyuna dahil edilmesi oyuna ayrı bir renk katarken; vatandaşlar tiyatrocular ile oyunda yer almaktan çekinen vatandaşlar arasında yaşanan diyalogları ilgiyle izledi.

AYDIN’IN ÇENGİSİ SEÇİLDİ

“Karagözün Ters Evlenmesi’ adlı tiyatro oyununun ardından tiyatro sanatçıları tarafından vatandaşlar arasında “Aydın’ın Çengisi” yarışması düzenlendi. 1’i bayan 3 kişinin katıldığı yarışmalarda, yarışmacılar tiyatrocuların kıyafetlerini giyerek, müzik eşliğinde hünerlerini sergiledi. Yarışmada dereceye girenler, seyircilerin alkışlarıyla belirlenirken; Aydın’ın Çengisi ünvanını Hasan Çelik isimli yaşlı adam kazandı.

Kemer Meydanı’ndaki etkinliklerin ardından tiyatrocular ve etkinliğe katılan vatandaşlar yürüyerek Tralleis Antik Kentine geldi. Bir süre antik kenti gezerek, görevlilerden bilgi alan katılımcılar, daha sonra İzmir Sokak Sanatları Atölyesi’nin sahneleyeceği ‘İlyada’ isimli oyunu izlemek için Tralleis Antik Kenti ve Aydın’ın simgesi olan “Üçgözlerin” önünde toplandı. Oyun için hazırlanan tiyatrocular ilk önce Üçgözlerin önünde toplu olarak fotoğraf çektirirken, daha sonra kendilerini merakla bekleyen Aydınlıların önünde İlyada isimli oyunu sahneledi. Antik çağa özgü kıyafetleri içerisinde büyük bir başarıyla oyunlarını sergileyen tiyatrocular beğeni toplarken; izleticilerde zaman zaman fügüran olarak oyunun içerisinde yer aldı. Yaklaşık 1 saat devam eden oyun sırasında Turuvalılar döneminde yaşanan olayları aktaran tiyatrocular, Aydınlıları tarihin tozlu sayfalarında yolculuğa çıkardı.

AYKARYAY olarak Aydın 5. Tiyatro ve Drama Günlerini kutlamakta olduklarını ifade eden AYKARYAY Yönetim Kurulu Üyesi Sebahat Akıncıoğlu, “Sokak tiyatrosunda görev alan arkadaşlar geldikler, oyunlarını oynadılar. Tralleis Antik Kenti’ne sahip çıkmak içinde bir potansiyel oluşturma çalışıyoruz. AYKARYAY 4 yıldır bu etkinliği yapıyor, bu yıl 5’incisini yapıyoruz ‘Tiyatro ve Drama Şenliği’ adı altında. Tiyatronun sadece elit bir tabakanın elinde değil de; tabanın sahipleneceği, halkın sahipleneceği bir enstrüman şekline getirmek bizim hedefimiz. Para gibi bir kaygımız yok, gönüllüce çalışıyoruz. Bir sevgi ile bir aşk ile çalışıyoruz. İnsanların gelmelerini de istiyoruz. Bize destek olan kuruluşlara da teşekkür ediyoruz. Bize destek oldular, halk destek oldu. Bu anlamda da çok mutluyuz. Teşekkür ediyoruz, gayette güzel gidiyor” dedi.

İzmir Sokak Tiyatrosu oyuncularının Tralleis Antik Kenti’nde ‘İlyada’ isimli oyunu sahneleyeceğini kaydeden Akıncıoğlu, Aydın 5. Tiyatro ve Drama Şenliği’nde Ankara, İzmir, Denizli, Kıbrıs ve Aydın’dan olmak toplam 5 ekibin 3 gün boyunca çeşitli tiyatro ve drama gösterileri gerçekleştirdiğini kaydetti.

İLYADA

Eski Yunan’da, şair Homeros’un yazdığı varsayılan büyük bir destandır. Bir başka Homeros destanı olan Odeysseia ile birlikte, batı edebiyatının en eski örneği ve tüm zamanların en güzel şiirlerinden sayılır. Hem İlyada hem de Oysseisa, Truva Savaşı ve bu savaşta yer alan insanlarla ilgili söylenceleri dile getiren, koşukla yazılmış destanlardır. Tarihçiler Yunanistan’tandaki Akhalar ile Batı Anadolu’da yaşamış olan Truvalılar arasındaki bu savaşın yaklaşık İ.Ö. 1199’da geçtiği görüşündedir.

TRUVALILAR YENİDEN TRALLEİS’TE
TRUVALILAR YENİDEN TRALLEİS’TE
TRUVALILAR YENİDEN TRALLEİS’TE
TRUVALILAR YENİDEN TRALLEİS’TE
TRUVALILAR YENİDEN TRALLEİS’TE
TRUVALILAR YENİDEN TRALLEİS’TE
TRUVALILAR YENİDEN TRALLEİS’TE
TRUVALILAR YENİDEN TRALLEİS’TE
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2010 Pazartesi 10:37:05
Güncelleme :12 Ocak 2010 Salı 00:14:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?