30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

Türkiye yaş incirde birinci

TARİŞ İncir Birliği Dış Satışlar Müdürü Banu Er; Yaş incir üretiminde Türkiye’nin yaklaşık 290 bin tonluk üretimiyle dünyada ilk sırada yer aldığını açıkladı. 170 bin ton üretim miktarı ile Mısır ve 90 bin ton üretim kapasiteleriyle de Cezayir ve İran’ın da diğer önemli incir üreticisi ülkeler olarak sıralamada yer aldığına işaret eden Er; yıllara göre değişmekle birlikte ortalama 1 milyon 50 bin ton olan dünya incir üretimi içerisinde kuru incir üretiminin 100 bin ton civarında olduğunu belirtti.


Yaklaşık 100 bin ton civarındaki dünya kuru incir üretiminin yüzde 15-20’sinin üretici ülkeler tarafından tüketilmekte olduğunu ifade eden TARİŞ İncir Birliği Dış Satışlar Müdürü Banu Er, en büyük kuru incir üreticisi ve ihracatçısı konumunda olması nedeniyle dünya piyasaları Türkiye ihraç fiyatlarından önemli ölçüde etkilenmekte olduğunu söyledi. Kuru incir üretiminin dünyada az sayıdaki ülkede ve sınırlı miktarlarda gerçekleştirilmekte olduğunu belirten Er, “Dünya taze incir üretiminin yaklaşık yüzde 25'ini gerçekleştiren ülkemiz, sahip olduğu bu avantaj ve kurutmalık incir kalitesinin üstünlüğü ile kuru incir üretimi ve ihracatında da yaklaşık 2/3’lük payıyla lider ülke konumundadır. Kuru incir rekoltesinin 60.393 ton olarak tahmin edildiği 2006-07 üretim sezonunda 62,2 bin tonluk kuru incir ihracatına karşılık 139.2 milyon dolarlık döviz girdisi sağlandı. Kuru incir ihracatında ülkemizi İran, ABD, İspanya ve Yunanistan takip etmektedir. İhracatımızın yaklaşık yüzde 66’sı AB ülkelerine gerçekleştiriliyor. AB ülkeleri dışındaki başlıca alıcı ülkeler İsviçre, Rusya Federasyonu, Avustralya, ABD, İsrail, Japonya ve Kanada’dır. İçinde bulunduğumuz 2007-2008 sezonunda ise yaşanan kuraklık ve olumsuz hava şartları nedeniyle kuru incir rekoltesi 48 bin 12 ton olarak tahmin ediliyor. Üretim miktarının yanı sıra kalitenin de olumsuz etkilenmesi sonucunda ihraç edilebilir ürün miktarının 35 bin ton seviyelerinde kalacağı anlaşılıyor. Kuru incir arzında yaşanan bu sıkıntılar sonucunda, iç ve dış pazarlarda incir fiyatları artmış, 2007-2008 ihraç sezonu başlangıç tarihi olan 4 Ekim 2007’den 10 Mayıs 2008 tarihine kadar gerçekleştirilen tüm türlere ait 33 bin 745 tonluk kuru incir ihracatı karşılığında 155 milyon dolar tutarında ihracat geliri elde edildi” dedi.


Dünya kuru incir üretim ve ticaretinde gerek kalite ve gerekse ticaret hacmi açısından ilk sırada yer alan Türkiye’nin kurutmalık incirin yetiştirilmesi ve kurutulması sırasında belirli ekolojik isteklerinin olmasından dolayı Ege Bölgesi’nin Büyük ve Küçük Menderes Havzalarına lokalize olunduğuna değinen Er, “Dört mevsimin bir arada yaşandığı coğrafyamız kalitesi yüksek, çeşidi bol tarımsal ürünleri elde etmemizi sağlamakta. Kuru incir, pamuk, kuru üzüm, zeytin, tütün, antepfıstığı gibi sayılamayacak kadar çok tarımsal ürünümüz ve de bunların işlenmesiyle elimize geçen nitelikli mallarımız bulunmakta. Buna karşılık tarım ve tarımsal sınai ürünlerimizin pazarlanmasında mallarımızın hak ettiği kalite primini elde edemediğimiz, dolayısıyla daha düşük katma değer seviyeleriyle yetinmek zorunda kaldığımız da bir gerçek. Ülke içinde piyasa gözetimi ve denetiminin zayıf olması, tüketici bilincinin yeteri kadar geliştirilememiş bulunması da bu işin diğer bir boyutu. Yurtdışı piyasalarda sınırlı sayıda ürün haricinde Türkiye markası oluşmamıştır ve Türk menşeli ürünler yeteri kadar bilinmemekte” diye konuştu.

..
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2008 Pazartesi 13:55:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?