30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

Türkiye'ye örnek oldu

Aydın Bölge İdare Mahkemesi e-yargı kapsamında başlatılan ‘Mahkeme Yönetim Projesi’ ve ‘Kağıtsız Ofis Ortamına Geçiş’ projelerini Türkiye’de en iyi uygulayan Bölge İdare Mahkemesi seçildi.

Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Aydın Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Zeynel Ilıca, “Nedense ülkemizde mahkemelerden korkulur, önünden bile geçilmeye cesaret edilemez, kötü binalarda hizmet veren yerler olarak bilinirdi. Ancak bu imaj eskide kaldı. Aydın Bölge İdare Mahkemesi olarak, şeffaf, güler yüzlü ve herkesin güven duyduğu bir kurum olarak hizmetlerimize devam ediyoruz” dedi.

Yaklaşık 17 yıldır Aydın’da görev yaptığını ve kendisini de Aydınlı hissettiğini ifade eden Aydın Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Zeynel Ilıca, Aydın’ın kazandığı her başarıdan çok mutlu olduğunu bu nedenle bu başarılarını da kamuoyu ile paylaşmak istediğini açıkladı.

Düzenlediği basın toplantısında Bölge İdare Mahkemeleri’nin kurulduğu 1982 yılından bu yana yaşadığı evreleri açıklayan Ilıca, mahkemelerdeki ciddi yoğunluğa rağmen, sevgi ve hoşgörü ortamında büyük bir özveri ile mahkemeye intikal eden dosyalardan çoğunu kısa zamanda görüşüp karar bağladıklarını kaydederek “Bu başarı da ekip ruhu ile özverili çalışmanın bir ürünüdür. Tüm personelime özverili çalışmalarından dolayı kutluyorum” dedi.

Ülkemizdeki mahkemelerde basın toplantılarına pek alışık olunmadığını Ancak Aydın Bölge İdare Mahkemesi olarak bundan sonra da sık sık bu tür faaliyetlerin gerçekleştirileceğini ifade eden Aydın Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Zeynel Ilıca, “Hukuka inanan, demokratikleşen ve şeffaflaşmaya başlayan yönetimlerde vatandaşın bilgilendirilmesi, yasal sınırlar içerisinde bireyin bazı kurumları sorgulayabilmesi, kurumlar yıpratılmadan hesap verebilmesini ve bu dışa kapalı kurumların tabu olmaktan çıkmasını modern çağın gerekliliklerinden biri olduğuna inanıyorum” dedi.

Ülkemizde mahkemelerden hep korkulduğunu, önünden bile geçilmeye cesaret edilemediğini, bu ve benzeri olumsuzlukların önüne geçilmeye başlandığını kaydeden Ilıca, “En büyük sıkıntı vatandaşın davalarının kısa zamanda çözümlenmeyerek adliye koridorlarında yıllarca sürünerek adaletin gecikmesi idi. Bir de bunun yanında horlanmakta, azarlanmakta, kendisine değer verilmemekten şikayet etmekteydi. 1982 yılında Adli Yargımızın yanında Bölge İdare, İdare ve Vergi Mahkemelerinin kurulması ile yeni bir yaklaşım geldi. Daha güler yüzlü, modern, dosya üzerinde karar veren, re’sen araştıran, daha hızlı çalışan mahkemeler faaliyete geçti. Dünyadaki hızlı değişimin yargıda da bu değişim kendisini göstermeye başladı. AB normları gereği İnsan Hakları sözleşmesindeki hükümleri uygulayamamamız nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne büyük miktarlarda tazminat ödemeye başladık. Bu yüzden mevzuatımızda ve uygulamalarımızda değişiklik yapmak kaçınılmaz oldu” diyerek pilot uygulamalarla çeşitli illerde yeni projelerin uygulanmaya başladığını kaydetti.

Bu kapsamda Aydın ilinin de pilot il olarak belirlendiğini ve Aydın Bölge İdare Mahkemesi’nde ‘Mahkeme Yönetim Projesi’ ile ‘Kağıtsız Ofis Ortamına Geçiş’ projelerinin başarı ile uygulandığını kaydeden Aydın Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Zeynel Ilıca, “Türkiye’de faaliyet gösteren bütün idari yargı birimleri arasında Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından mahkemeler bizzat ziyaret edilerek ve ayrıca merkezden elektronik ortamda takip edilerek 27 Mayıs 2009 günü yapılan değerlendirmede Aydın Bölge İdare Mahkemesi Adana ile birlikte Türkiye birincisi ilan edilmiştir. Bu başarıyı kazanmamızda emeği geçen başta fedakar personelimiz olmak üzere herkesi kutluyorum” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2009 Salı 13:41:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?