31
Mayıs
2024
Cuma
AYDIN

Umurlu’ya zeytinyağı müzesi

EGE'NİN İKİNCİ ZEYTİNYAĞI MÜZESİ UMURLU’YA

Edremit’ten sonra Ege Bölgesi’nin ikinci zeytinyağı müzesi Aydın merkeze bağlı Umurlu beldesinde açılacak.

Umurlu Belde Belediye Başkanı ve aynı zamanda Aydın Ziraat Odası Başkanı olan Rıza Posacı Umurlu beldesi’nde 110 yıllık tarihi zeytin ve zeytinyağı işleme makinelerinin olduğu Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait 4 bin metrekarelik alanda 5 bloktan oluşan ve 10 yıldır atıl duran Zeytin ve Zeytinyağı Fabrikasının restorasyonla müze haline getirilmesi için çalışmalara başladıklarını kaydetti.

110 yıllık fabrikanın zeytinyağı müzesine dönüştürülmesinde en büyük sorunun restorasyon için gerekli olan maddi kaynağın olduğunu ifade eden Posacı, “Bizim hesaplarımıza göre restorasyon için yaklaşık 1 milyon TL gibi bir para gerekiyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait olan eski fabrika’nın belediyemize tahsisi için gerekli görüşme ve yazışmaları yaptık. Vakıflar bize bu konuda olumlu cevap verdiler. İl Özel İdare Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur ile de kaynak desteği konusunda görüştük. İl Özel İdare Genel Sekreterimiz tesisin tapusunun bizde olması halinde tamamı olmasa bile bize bu konuda maddi destek vereceklerini söylediler. Bizim halen araştırmalarımız sürüyor. Bu Belediye olarak tek başımıza bizim altından kalkabileceğimiz bir proje değil. Sadece projelendirilmesi aşaması bile 150 bin TL, restorasyon için ise yaklaşık 1 milyon TL gibi bir para gerekiyor. Belediyemizin toplam bütçesinin 4 milyon TL olduğunu düşünürsek kaynak desteği bizim için şart” dedi.

Başkan Posacı, gerekli olması durumunda proje için Aydın’daki Ticaret, Sanayi ve diğer Meslek Odalarından destek isteyebileceklerini söyledi. Projelerinin hayata geçirilmesi durumunda Aydın ve Umurlu’nun turizm ve tarım açısından önemli bir kültür ve ticaret mekanına kavuşacağını kaydeden Posacı, “ Bu müzede zeytin, zeytinyağı ürünleri ve tarihi zeytin ve zeytinyağı işleme makineleri sergilenebilecek. Tur acenteleri ile gerekli anlaşmalar yapılarak Kuşadası’ndan Denizli istikametine giden tur otobüslerini de müzemize sokabiliriz Ayrıca oluşturulacak stantlarda müzeyi ziyaret edenler zeytin ve zeytinyağı ürünlerini buradan edinebilirler. Şu an için amacımız bu projeyi kaynak bulur bulmaz hayata geçirmek” şeklinde konuştu.

EGE'NİN İKİNCİ ZEYTİNYAĞI MÜZESİ UMURLU’YA
İHA
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2010 Salı 09:42:02
Güncelleme :2 Kasım 2010 Salı 20:32:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?