20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Umut dostları biraraya geldi

Türkiye’nin ilk gönüllü arama kurtarma derneği olan Umut Arama Kurtarma Derneğine destek verenler düzenlenen dayanışma gecesinde ödüllendirildi. Ayrıca düzenlenen dayanışma etkinliğinde arama kurtarma ekibine yeni katılan gönüllülere sertifikaları verildi. Aydın Baro Lokali’nde düzenlenen etkinliğe Aydın Vali Yardımcısı Bayezit Bestami Alkan, Belediye Başkanı İlhami Ortekin, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.


Etkinliğin açılışında konuşan Umut Arama Kurtarma Derneği Başkanı Veli Tiryaki; Marmara depreminin ardından Türkiye’de yeni oluşumların ortaya çıktığını söyledi. Yaşanan bu felaketin ardından bu yöndeki çalışmalara sivil toplum örgütleri ve sivil katılımın sağlandığına işaret eden Tiryaki; bu konuda Türkiye’de çalışmaları yürüten AKUT’un çalışmalarına gönüllülerin de destek vermeye başladığının altını çizdi. Kendilerinin de AKUT’a Marmara Depremi’nde 15 kişilik bir gönüllü ekiple destek verdiğini hatırlatan Tiryaki; “21 Ekim 1999 tarihinde kurulan Umut Arama Kurtarma Derneği bu alanda Türkiye’de kurulmuş ilk dernek olarak ve yaptığı çalışmalarla örnek oldu. Dernek olarak Marmara depreminden sonra Afyon, Buldan depremi başta olmak üzere birçok deprem bölgesinde yürütülen çalışmalara destek verdik. Bunların dışında doğal yaşamda gerçekleşen arama kurtarma operasyonları, tren ve trafik kazalarına müdahale ederek vatandaşlarımızın can güvenliğini sağlamaya çalıştık” dedi.


Umut’un Ege Bölgesi’nin ilk sivil arama kurtarma ekibini oluşturduğuna değinen Tiryaki, “Bizim bu çalışmalarımız başta bölgemiz olmak üzere, tüm Türkiye’ye örnek oldu. Bizim ardımızdan Uşak, Denizli, Muğla ve İzmir illerinde yapılanmalar başladı. Aydın’da 2004 yılında gerçekleştirdiğimiz arama kurtarma tatbikatı sadece Türkiye’ye değil tüm dünyaya örnek oldu. Genel Kurmay Başkanlığı bizi arayarak çalışmalarımız hakkında bilgi aldı. Ülkemizdeki Afet Yasası’nın hazırlanmasında bu tatbikatın verileri dikkate alındı. Dünyadaki bir çok ülke uyguladıkları yöntemleri, bizim tatbikatımızda uyguladığımız yöntemlerle değiştirerek geliştirdi. Aydın’da her yıl 15 gencimize eğitim vererek, profesyonel arama kurtarmacı olarak sertifikalı bir şekilde çalışmalara dahil ediyoruz. Beldesi olamayanları asla enkaza sokmuyoruz. Marmara depreminde buna dikkat edilmediği için şuan 3 bini aşkın insanımız diyaliz makinelerine bağlı olarak yaşamlarını sürdürüyor. Hükümetimizde bizim çalışmalarımızı dikkatle takip ediyor. Türkiye’nin dışında komşu ülke Yunanistan’da da profesyonel arama kurtarmacıların yetiştirilmesi için üyelerimiz tarafından eğitimler veriliyor”
Her alanda sivil katılımın önemine işaret eden Vali Yardımcısı Bayezit Bestami Alkan’da, Marmara depremi sırasında bölgede görev yapmakta olduğunu açıkladı. Deprem sonrası tüm kamu kurum ve kuruluşlarının kurtarma çalışmalarına destek verdiğinin altını çizen Alkan, kurtarma çalışmaları sırasında gönüllü amatörlerin en az profesyonel ekipler kadar başarılı çalışmalar yaptıklarına şahit olduğundan söz etti. Türkiye’de olası doğal afetlere karşı gönüllülerin ve sivil katılımın desteklenmesi gerektiğini kaydeden Alkan, bu tür girişimlerin hayırseverler ve devlet tarafından desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.


Gecede yapılan konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Aklan ve Başkan Ortekin tarafından düzenlenen eğitim programını başarıyla tamamlayarak profesyonel arama kurtarma ekibine katılan 15 yeni Umut üyesine sertifikaları verildi. Gecede daha sonra kuruluşundan bugüne kadar Umut Arama Kurtarma Derneği çalışmalarına destek veren bürokrat, siyasi ve işadamına teşekkür belleri Dernek Başkanı Veli Tiryaki tarafından takdim edildi

iha
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2008 Pazar 13:31:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?