30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

Üretici artık pamuk yetiştirmiyor

Ziraat Odası Başkanı Posacı, acı gerçeğe dikkat çekti: Maliyetler artmasına karşın, satış fiyatları yerinde sayıyor. 92 bin hektar olan pamuk ekim alanlarımız, 40 bin hektara gerildi

Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Türkiye’deki pamuk ekim alanlarının 92 bin hektardan 40 bin hektara kadar düştüğünü bildirdi.
Posacı, tekstilin stratejik hammaddesi olan pamuğun, son yıllarda üretim aşamasındaki girdi fiyatlarının çok yükselmesi dolayısıyla maliyetinin arttığını söyledi.

Giderek daralıyor
Maliyet artışına karşın, pamuk satış fiyatlarında aynı oranda bir artışın gerçekleşmemesi sonucunda üreticinin devamlı zarar eder hale geldiğini ifade eden Rıza Posacı, şöyle dedi:


“2000’li yıllardan itibaren pamuğun ekim alanlarında ciddi miktarlara varan daralmalar olmuştur. Yaklaşık 92 bin hektar olan pamuk ekim alanlarımız, bugün 40 bin hektarlara kadar gerilemiştir. Kalite ve kantite olarak dünyanın en iyi ürününü yetiştiren, birim alanından en yüksek verim alan ülkemiz çiftçisinin bu üründen kaçışının iyi irdelenmesi gerekir.”


Posacı, üreticinin tekrar pamuğa yönelmesi için bu sektörle uğraşan üretici, sanayici, üniversiteler, araştırma enstitüleri, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve ziraat odalarının temsilcilerinin katılımıyla konsensüs oluşturulup, ortak maliyet çıkarılarak buna göre fiyatların belirlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2008 Pazar 11:49:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
efekentli IP: 88.242.9.xxx Tarih : 7.09.2008 23:40:51

çok doğru demiş, gelir gideri karşılamıyor artık buna hükümetin bi el atmasının zamanı geldide geçiyor bile !!