20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Uydukent kördüğüm oldu

Kuşadası'nın kanayan yarası Uydukent, tam anlamıyla kördüğüm oldu. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Uydukent ile ilgili Kent Meclisi'nin daha önce kabul edilen itirazının reddi doğrultusundaki başvurusunu reddetti.

Bilindiği gibi Danıştay 6. Dairesi, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen 1/25 binlik imar plan değişikliğini, Kent Meclisi'nin başvurusu üzerine iptal etmiş ve yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Çevre ve Orman Bakanlığı da bunun üzerine Danıştay'da karşı dava açarak, karara itiraz etmiş ve kararın kaldırılmasını istemişti.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Çevre Bakanlığı'nın itirazını reddeden son kararını 1'e karşı 23 oyla alırken, Uydukent'le ilgili dava süreci şöyle gelişmişti; Yaklaşık 1 yıl önce Çevre ve Orman Bakanlığı, önce ÇED olumlu raporunu vermiş, ardından da Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Uydukent'in konut sayısını 4 bin 228'den 5 bin 500'e çıkaran 25 binlik nazım imar ve çevre düzeni planını onaylamıştı. Ancak Bakanlığın bu kararına rağmen Kuşadası Belediye Meclisi, oy birliğiyle tam tersi bir karar alarak Uydukent'te konut sayısını 4 bin 228'ten 2 bin 614'e düşürmüştü.

Tüm bu tartışmalar yaşanırken aynı zamanda Kent Meclisi Başkanı olan İmar Hukuku Uzmanı Avukat Dr. Bülent Tokuçoğlu, hem kişisel olarak hem de Yerel Gündem 21 Kuşadası Kent Meclisi'ni Yaşatma ve Geliştirme Derneği adına bakanlığın aldığı kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'a başvurmuştu. Açılan bu dava üzerine, Danıştay 6. Dairesi, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Uydukent ile ilgili verdiği izin ve onayladığı 25 binlik imar planı hakkında, imar plan değişikliği askıya çıkarılmadığı gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bunun üzerine Çevre ve Orman Bakanlığı ise Danıştay 6'ncı Dairesi'nin verdiği karara itiraz ederek, kararın kaldırılmasını istedi. Ancak Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, davaya son noktayı koyarak Çevre ve Orman Bakanlığı'nın itirazını reddetti.
Kararı değerlendiren Kent Meclisi Başkanı Bülent Tokuçoğlu, "Bakanlığın onayladığı plan değişikliği ile ilgili itirazımız daha önce kabul edilmişti. Ancak bu karara bakanlık itiraz etti. Ancak, Danıştay İradi Dava Daireleri Kurulu, bakanlığın itirazını reddetti. Bu karar bizim haklılığımızı bir kez daha doğrulamış oldu" dedi.
Şu andan itibaren Uydukent'te herhangi bir inşaat faaliyetine başlanamayacağına dikkati çeken Tokuçoğlu, başta Belediye ve Uydukent yönetimi olmak üzere herkesin mahkeme kararlarına uyması gerektiğini söyleyerek, "Belediye Meclisi'nin, Uydukent'i 2 bin 416 konutla sınırlandıran kararı var. Yıkılması mümkün olmuyorsa, yenilerinin yapılmaması gerekir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2005 Cumartesi 21:58:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?