29
Mayıs
2024
Çarşamba
AYDIN

Yanlış yöntemler arıcılığı öldürdü

Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Şube Müdürü Tevfik Yatağanbaba, arıcılık ve bal üretimi bakımından dünyanın en uygun yerinin Aydın olmasına rağmen, uygulanan yanlış yöntemler nedeniyle arılarda bal üretiminin yüzde 50 oranında düşük olduğunu belirtti.

Aydın’da 96 bin adet fenni kovan bulunduğunu belirten Yatağanbaba, "Kovan varlığı bakımından Aydın, Türkiye’nin ilk 5 ili arasında bulunmasına rağmen arı sütü ve polen ithal etmektedir" dedi.
Başarılı bir arıcılık için arıcının teknik bilgi donanımının tam olması, bitki örtüsünün ve çiçeklenme takviminin takip edilerek gezginci arıcılık yapılmasının şart olduğuna dikkat çeken Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Şube Müdürü Tevfik Yatağanbaba, "Aydın bal, balmumu, polen gibi ürünleriyle ilimiz ekonomisine önemli katkılarda bulunmaktadır. İlimizde yaklaşık 96 bin adet faal fenni kovan bulunmakta ve yıllara göre değişmekle birlikte bin 500-2 bin ton civarında bal ve 75-80 ton balmumu üretilmektedir. Kovan varlığımız çok olmasına karşın bal üretimimiz kovan başına 15-17 kilogram civarında ve oldukça düşüktür. Bu rakam Çin ve ABD’de 33, Arjantin ve Meksika’da 25 kilogramdır. Arıcılıktan elde edilen bal, polen gibi ürünleri arıcılara gelir sağlarken bunun çok ötesinde bir katkıyı kültür bitkilerimizin tozlanmasında sağlamaktadır. Bazı bilim adamlarına göre bal arıları dünyadaki tozlayıcılar içinde yüzde 85 paya sahiptir ve bunun ekonomik katkısı arı ürünlerinden elde edilen gelirin yaklaşık 15 katıdır" dedi.
Bilinçsiz üretim ve hastalıklarla bilinçsiz mücadele nedeniyle bal ihracattı yapılamadığını ifade eden Yatağanbaba, "Arıcılıkta sermayenin payı yüzde 25, teknik bilginin payı yüzde 75’tir. Başarılı bir arıcılık için teknik bilgi şarttır. Ana arının her yıl değiştirilmemesi, damızlık değeri yüksek ana arılar yerine oğul analarının kullanılması, arıların gezdirilmemesi gibi nedenlerden dolayı kovan başına bal verimimiz istenilen seviyelere ulaşamamaktadır. Hastalıklarla zamansız ve bilinçsiz olarak yapılan ilaçlı mücadele hem bal ve diğer arı ürünlerinin maliyetini olumsuz etkilemekte, hem de kalıntı sorunu nedeniyle satış fiyatının düşmesine sebep olmakta ve ihracatımızı olumsuz etkilemektedir" diye konuştu.

Aydın
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2004 Cuma 13:59:37
Güncelleme :17 Aralık 2004 Cuma 14:06:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?