30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

Yarım asırlık patozlarla iş görüyorlar

Aydın’da havaların ısınmasıyla birlikte ekinler hasat edilmeye başlandı. Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle saman ve dane veriminde ciddi düşüş yaşandığını belirten üreticiler, maliyeti anca karşılayabildiklerini belirttiler. ABD’den yarım asır önce ithal edilen ve teneke patoz adı verilen makinelerle harman döven patozcular ise işsizlikten dert yandılar.


Gelişen teknolojiye rağmen Aydın’da arazisi engebeli olan veya zeytin ağaçları arasına ekilen ekinlerin hasat ve harman işlemleri halen eski makinelerle yapılıyor. Verimli tarım arazilerinin konuta açılması ve artan nüfusla birlikte her geçen gün üretim yapılabilecek arazilerin daralması nedeniyle Aydın’da çiftçiler zeytinliklere de ekin tarlası olarak kullanıyor. Düz ovalarda daha pratik ve kolay iş yapan biçerdöverler zeytin bahçelerine sığmadığı için zeytinlik alanlarda hasat yaklaşık yarım asır önceki sistemlerle yapılıyor.

Ege Bölgesi’nde yaklaşık 25 yıldır patozculuk yapan 56 yaşındaki Osman Doğan, işlerin durgunluğundan dert yanarak gelişen teknolojinin bir çok alanda hayatı kolaylaştırırken bazı alanlarda istihdam sorununa neden olduğunu söyledi. Engebeli ve içerisinde ağaç bulunan alanlarda harman işleminin halen eski makinelerle yapıldığını belirten Osman Doğan kendisi ile yaşıt 1952 model patoz ile ekmek kazanmaya çalışıyor. Eskiden 4-5 ay süren harman mevsiminin artık bir aya düştüğünü kaydeden Osman Doğan “10-15 yıl önce sezonda vardiya usulüyle 24 saat çalışmamıza rağmen harman sezonu 4-5 ay sürerdi. Artık ulaşımın da rahatlaması ile birlikte sezon bir aya düştü. Şu anda da bizim gibi patozculuk yapan çok az sayıda kişi kaldı. 1952-55 yılları arasında ABD’den ithal edilen bu makineler yarım asır önce bir servetti. Artık yenileri çıktı. Ege bölgesinde çok az sayıda kalan bu patozlarla bizler halen çalışıyoruz” dedi.

..
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2008 Salı 14:15:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?