20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Yenipazar da tohum takas edecek

Yerli tohum satışının yasak olduğu ülkede üreticiler, tohumlarını takas ediyor. İzmir'in 'sakin şehri' Seferihisar'ın ardından Aydın'ın Yenipazar İlçesi de Tohum Takas Şenliği yapacak. Karaot Tohum Derneği Başkanı Ferah Karapınar, 600 rakımlı dağ köyünde yetişen karpuz tohumunun Urla'daki yazlık bahçesine dikildiğinde yok olacağını belirterek tohumların gerçek üreticiye ulaşmasını amaçladıklarını söyledi.

Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Karaot Tohum Derneği Başkanı Ferah Karapınar ile birlikte Hilton Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında 7 Aralık Çarşamba günü yapılacak Tohum Takas Şenliği'ni anlattı. Aydın- Denizli yolundan 8 kilometre içeride olmanın dezavantajını 'sakin şehir' ile avantaja dönüştüren Yenipazar'ın tarlalarında pamuk, mısır, dağlarında zeytin incir yetişiyor. Yörük kültürünün egemen olduğu Yenipazar'ın yerel tadı pide. Belediye Başkanı Erden, eski eşyaları Tarih ve Kültür Evi'nde topladı, el sanatları için atölye kuruldu. Doğal yollarla üretimi, yerli tohumla teşvik etmek için geçen yıl Seferihisar'ın yaptığı Tohum Takas Şenliğini'ni 7 Aralık'ta gerçekleştirecek. Şenlikte doğal tarım pazarı, söyleşiler, paneller, el sanatları sergisi, müzik dinletileri, film gösterimleri, halk oyunları olacak ve üreteciler yerli tohumlarını takas edecek.

TOHUM TAKASI İLE ÜRETİM YÜZDE 30 ARTTI

Adını Torbalı'nın dağ köyünden alan Karaot Tohum Derneği'nin 30 üretici üyesi var. Altı yıldır dağ köylerini gezen dernek yöneticileri, yerli tohum topluyor. Karaot Tohum Derneği Başkanı Ferah Karapınar, tohum takasını Torbalı, Seferihisar ve Karaot Köyü'nde yaptıklarını takas edilen tohumların ekimini takip ettiklerinde Nif Dağı eteklerinde üretimin yüzde 30 arttığına şahit olduklarını belirtti. Karapınar, "Üretici tohumunu takas ediyor, yerli tohum ekiyor, kimyasal gübre kullanmıyor, daha az su harcıyor ve sağlıklı bir üretim yapıyor. Bugüne kadar 517 köy gezdik. 1960 ve 1980 kuşağından sonra eski tohum yok. Böyle giderse birçok tohum türünü kaybedeceğiz. Takas şenliklerinde üreteci birbirini tanıyor, aralarındaki alışveriş daha sonra da devam ediyor. Bu şenliklere kentliler de geliyor. Ancak 600 rakımlı dağ köyünde yetişen karpuz tohumu, Urla'daki yazlık bahçesine dikildiğinde yok oluyor. Şenliklerde tohum firesi yüzde 40. Bu nedenle kentlilere az dağıtıyoruz. Bu şenlikte tohumun takas edildiği üreticiden ekim ve yetiştirme koşulları hakkında ayrıntılı bilgi alınabilecek" dedi.

HEGEMONİK ZİNCİR

Geçen yıl yapılan şenlikte 220 tür tohumun takas edildiği Seferihisar'ın Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2006 yılında çıkarılan yasa ile yerli tohum satışının yasaklandığına dikkat çekerek, tohumu kontrol altına almak ve ıslahını sağlamak amacıyla çıkarılan yasanın bir başka boyutuna şu sözlerle dikkat çekti:

"Dünyada 10 şirket tohum piyasasının yüzde 57'sine sahip. Bunların hepsi aynı zamanda kimyasal ilaç da üretiyor. Dördü de aynı zamanda kanser ilacı üretiyor. Yaşam için tohum lazım, tohumu yetiştirmek için kimyasal ilaç gerek. Ancak bu ilaçlar kanser yapıyor. Onlar kanser ilacı da üretiyor. Bu hegemonik zincire dikkat çekmek isterim.

'DOĞA OKULU KURACAĞIZ'

Seferihisar'ın Belediye Başkanı Tunç Soyer, Doğa Derneği ile birlikte doğa okulu açacaklarını belirtti. Soyer, "Doğaya çok yabancıyız. Sütün fabrikada yapıldığını düşünen çocuklar var. Doğayı tanımak için bu okulu açacağız. Akademik bir eğitim programından çok insani bir eğitim olacak. Dünyada ilk kez açılacak bu okulda uluslararası kurumlardan destek alacağız. Doğa okuryazarlığı eğitimi vereceğiz" diye konuştu. -

...
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2011 Perşembe 18:49:41
Güncelleme :1 Aralık 2011 Perşembe 19:08:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?