30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

Yerel parlamentoda yabancılar komitesi

Aydın’ın, özellikle İngilizler’in tercih ettiği Didim İlçesi’ne yerleşen yabancıların kent ile ilgili kararlara katılımlarını sağlamak ve Kent Meclisi’nde temsil edilmeleri için komite kuruldu.

ÖZELLİKLE İngilizler’in tercih ettiği Didim’de yerleşen yabancıların kentle ilgili kararlara katılımlarını sağlamak ve Kent Meclisi’nde temsil edilmeleri için, "Yabancılar Komitesi" kuruldu. Didim’in sorunlarının katılımcı ve demokratik yöntemlerle çözülmesinin, kentte yaşayan yerli yabancı herkesi mutlu ettiğini söyleyen CHP’li Belediye Başkanı Mümin Kamacı, "Kent Meclisi bünyesinde kurulu kadın, gençlik, turizm gibi komitelere ilçede yaşayan yabancıları temsil eden bir komitenin eklenmesini olumlu karşılıyorum. Burada yaşayan tüm hemşehrilerimizin kentin sorunlarına duyarlı, çözüm üreten ve öneri getiren sistemin içinde temsil edilmesi mutluluk vericidir. Yabancı hemşehrilerimizin önerileriyle, önemli bir turizm kenti olan Didim’de yaşamın daha da zenginleşeceğine inanıyorum" dedi.

Didim’in gelişimine katkı

Kent Meclisi Yabancılar Komitesi Başkanı Fransız Carol Fascione de, amaçlarının Didim’i, birlikte yaşadıkları insanlarla daha iyi bir yer haline getirmek olduğunu belirterek, "Yabancıların sadece şikayetlerini değil, kentle ilgili önerilerini de mecliste dile getireceğiz. Katıldığımız kararlarla Didim’in gelişmesine katkıda bulunacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

İngiliz şehri gibi

Türkiye’de yabancıların mülk alımını kolaylaştıran yasanın 2004’te kabul edilmesinin ardından Didim yabancıların akınına uğradı. İlçede, bugüne kadar yaklaşık 10 bin yabancı uyruklu konut aldı. Didim’de yaşayan yabancıların yaklaşık yüzde 85’ini İngilizler oluşturuyor. Didim’de konut alan yabancıların yüzde 10 kadarı da İrlandalı. Çok az sayıda Belçikalı, Alman ve Hollandalı var. Yabancılar, villa alırken daha çok özel güvenliği olan siteleri tercih ediyor. Didim’de yerleşik olarak yaklaşık 2 bin yabancı yaşıyor. İlçedeki yabancıların sayısı nisan ayında havaların ısınmasıyla birlikte ikinci konutlarına gelenlerle 4 bine kadar çıkıyor. Yerleşik yaşayan yabancıların yüzde 80’i 60 yaşın üzerinde. Didim’deki Valiler İlköğretim Okulu’da 38 yabancı öğrenci eğitim görüyor.

Konut alımında sıkıntı

Didim Yabancılar Komitesi Başkanı Carol Fascione, ilçede yaşayan yabancıların en büyük sorununun konut alımlarında yaşanan dolandırıcılık olayları ve tapu işlemlerinin uzun sürmesi olduğunu söyledi. Fascione, Türkiye’de gayrımenkul alan yabancıların tapularının ordu komutanlıklarınca onaylandığını, konut ve arsanın askeri ve yasak bölgede olup olmadığının belirlenmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Gayrimenkulün yerini gösteren paftaların ordu komutanlıklarına gönderilmesi gerekiyor. Bu süreç 3 ile 6 ay arasında sürüyor. Bazı emlakçılar başvuruyu bile yapmıyor. Didim’de 3 yıldır tapusunu alamayan yabancı uyruklular var. Bu süre içinde dolandırıcılık olayları da oluyor. Kötü niyetli bazı emlakçılar veya müteahhitler sattığı evi tapuyu devretmediği için bir başkasına da satabiliyor veya aldığı parayla ortadan kaybolabiliyor" dedi. Yabancılara gayrimenkul satışlarının bir günde bitirebilmesi, satış yapılamayacak askeri alanlar ve güvenlik bölgelerinin kadastro müdürlüklerine bildirilmesi için iki yıl önce bir çalışma başlatıldığını da hatırlatan Fascione, henüz sonuç alınamadığını kaydetti.

Ortak hareket

Fascione, Didim’deki yabancıların diğer sorunlarının ise, müteahhitlerin evleri eksik teslim etmeleri, emlakçıların yüksek komisyon almaları, hanutçular, mağazalarda fiyat etiketlerinin olmaması, uygulanan fahiş fiyatlar, sitelerde aidatların yüksek olması, resmi kurumlarda yabancı dil bilen personelin azlığı, yaz aylarında artan hırsızlık olarak sıraladı. Sorunların çözümü için Fascione, belediye, kaymakamlık, ticaret odası, polis, jandarma gibi kuruluşların ortak harekete etmesi gerektiğini ifade etti. Fascione, yaz aylarında güvenlik görevlilerin sayısını artırmak, belediye, tapu dairesi gibi yabancıların yoğun olarak gittikleri kamu kurum ve kuruluşlarında yabancı dil bilen personel bulundurmak gibi küçük uygulamalarla iletişimin kuvvetlendirilmesi sağlanabileceğini dile getirdi.

Hürriyet Ege
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2008 Cumartesi 09:57:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?