31
Mayıs
2024
Cuma
AYDIN

Yerel yöneticiler ‘sivrisinek’ semineri

AYDIN İL SAĞLIK MÜDÜRÜLÜĞÜ’NDEN YEREL YÖNETİCİLER ‘SİVRİSİNEK’ SEMİNERİ

Aydın İl Sağlık Müdürlüğü il genelinde havaların ısınmaya başlaması nedeniyle yerel yöneticilere yönelik ‘Sivrisinek’ semineri düzenledi. Seminerde bir çok hastalığa neden olan sineklerle larva mücadelesinin önemi anlatıldı.

Aydın İl Kültür Müdürlüğü Hidayet Sayın Salonu’nda düzenlenen seminere İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı ve Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Kamil Yavaş konuşmacı olarak katıldı. Toplantıya il genelinde görev yapan Belediye Başkanları, yardımcıları, köy muhtarları ve il genel meclisi üyeleri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Aydın İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı, müdürlüğün sağlık alanındaki çalışmalarından söz etti. Özellikle köylerde yaşayan yaşlı, hamile ve durumu ağır olan hastalara yönelik taşıma hizmetlerinden bahseden Tırpancı, günün 24 saatinde İl Sağlık Müdürlüğü’nün ambulans ve hasta nakil araçlarından faydalanılabileceğini söyledi.

Havaların ısınması ile birlikte insan yaşamında ciddi sorunlara neden olan ve bir çok hastalığı taşıyan sivrisineklerle mücadele yöntemi ve larva mücadelesinin önemini anlatan Aydın İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Kamil Yavaş, bu dönemde başlayan larva mücadelesinin daha etkili olduğunu hatırlatarak, sivri sineklerin durgun sularda ürediğini söyledi. Larva ile etkili mücadele kapsamında Türkiye’de ve Aydın’da sıtma vakalarında ciddi düşüş yaşandığını kaydeden Dr. Kamil Yavaş, ülke genelinde 2001 yılında 10 bin 224 olan sıtma vakasının 2009 yılında 215’e düştüğünü bunun da 49’unun başka ülkelerden Türkiye’ye giriş yapan kişilerde görüldüğünü söyledi. Aydın’da gerçekleştirilen etkin mücadele ile bu konuda çok ciddi bir başarı sağlandığın ifade eden Yavaş, il genelinde 2001 yılında 41, 2002 yılında 14, 2008 yılında ise hiç sıtma vakası yaşanmadığını 2009 yılında Kuşadası’nda görülen 1 sıtma vakasının da Hindistan’dan gelen bir kişide rastlandığını ifade etti.

“SİVRİSİNEKLERİN DİŞİSİ TEHLİKELİ”

Sivri sineklerin çok akıllı ve uyanık bir haşere olduğunu, bunun yanında erkek sivrisineklerin masum olduğunu da hatırlatan Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Kamil Yavaş, erkek sivrisineklerin canlıların kanını emmediğini, sadece dişi sineklerin üremek amacıyla canlıların kanını emdiğini söyledi. Dr. Yavaş, “Dişi sivrisinekler çok tehlikelidir. Bir yumurtlayışta 300-400 yumurta yapar ve antenleri sayesinde kokuyu hemen tespit eder. Yazın havalar ısındığında mücadele etmesi çok zordur. Bu nedenle mücadelenin şimdiden yapılması gerekir. Bunun için su birikintileri, köylerdeki yalaklar, süs havuzları ilaçlanamıyorsa bile haftada bir boşaltılarak larvanın etkisi hale getirilmesi sağlanabilir” dedi.

Toplantıda ayrıca, salona numune olarak süs havuzları ve su birikintilerinden getirilen larvalı numune su da katılımcılara tanıtıldı.

AYDIN İL SAĞLIK MÜDÜRÜLÜĞÜ’NDEN YEREL YÖNETİCİLER ‘SİVRİSİNEK’ SEMİNERİ
AYDIN İL SAĞLIK MÜDÜRÜLÜĞÜ’NDEN YEREL YÖNETİCİLER ‘SİVRİSİNEK’ SEMİNERİ
AYDIN İL SAĞLIK MÜDÜRÜLÜĞÜ’NDEN YEREL YÖNETİCİLER ‘SİVRİSİNEK’ SEMİNERİ
İHA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2010 Salı 15:37:02
Güncelleme :16 Mart 2010 Salı 15:44:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?