20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Yılın ilk inciri hasat edildi

Aydın'ın İncirliova ilçesine bağlı Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü'nde yılın ilk taze inciri hasat edildi. Her yıl olduğu gibi bu yılda ''erkenci incir'' olarak bilinen beyaz ve siyah orak çeşidi incir, Enstitü Müdürü Ramazan Özkan tarafından basına tanıtıldı.

Özkan, yaptığı açıklamada, enstitülerinin sahip olduğu genetik kaynaklar içerisindeki kendi kendine döllenen incir çeşidinin, her yıl 15-20 Haziran tarihlerinde piyasaya çıktığını, geçen yıl 19 -20 Haziranda çıkan incir çeşidinin bu yıl iki gün daha erkenci olduğunu söyledi.

Siyah yeşil incirin dalında olgunlaştığını anlatan Özkan, bu incir çeşidinin halk arasında ''orak incir' olarak tanındığını bildirdi.

Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü'nde beyaz-siyah orak incir çeşidinin ayrı bahçelerde üretildiğini belirten Özkan, bu çeşit incirleri genelde incir üretim bölgelerinin dışında olan bölgelere vermeyi planladıklarını anlattı.

Manisa'ya bağlı Turgutlu ilçesinin dört köyünde bu çeşit incir üretimi yapıldığını belirten Özkan, dört köyde günlük 6-7 ton incir üretildiğini, hasat süresinin 15 gün olduğunu söyledi.

Özkan, geçen yılki fiyatların 2,50 YTL olduğunu da hatırlatarak, ''bu yıl incirin fiyatı belli değil. Alıma başlanmadı. Ama yinede o fiyatın üstünde olacağına inanıyorum. Bizim bölgemizde bu incir türü Kuşadası, Didim, Karacasu ve Söke'de üretilebilir. Çünkü buralarda normal kuru incir üretimi yapılmıyor. Ayrıca bu tür incir için ileklemeye (incir dölleme işleme)de gerek yok. Yılda iki ürün verebilir'' dedi.

İlekleme yapılan incirlerin 40 gün sonra olgunlaşma gösterdiğini belirten Özkan, ''bu yılki incir rekoltesi geçen yılki rekoltenin üzerinde olacak. Şu an şartlar bunu gösteriyor. Üreticilerimizi enstitümüzün teknik elemanları vasıtasıyla bilgilendiriyoruz. İlekleme bittiğinde yine ara teknik çalışma yapacağız'' dedi.

Zaman
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2008 Çarşamba 22:37:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?