20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Yukarı Kayacık'ta Kiraz Festivali

Aydın Merkeze bağlı Yukarı Kayacık köyünde bu yıl Kiraz Festivali'nin sekizincisi düzenlendi.

Festivalde en güzel kiraz yarışması ve pehlivan güreşleri düzenlendi. Pehlivan güreşleri kapsamında düzenlenen ağalık yarışına incir işletmecisi Mevlüt Bacaksız kazanarak Yukarı Kayacık Güreş ağası oldu.

Vali Muharrem Göktayoğlu alanında düzenlenen festival etkinliklerine, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Ahmet Ertürk, CHP Aydın Milletvekili Fatih Atay, İl Genel Meclis Başkanı Akan Evren, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, AK Parti Aydın İl Başkanı Sadık Atay, İl Genel Meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Festivalin açılışında konuşan Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, göreve yeni başlaması dolayısıyla Aydın'da ilk defa bir festivale katıldığını belirterek, Yukarı Kayacık köyünün kiraz üretiminde yakaladığı başarının diğer köylere örnek olması gerektiğini söyledi.

Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmayı ancak çalışarak ve üreterek başarabileceğimizi ifade eden Coş, ''Birlik ve beraberliğe çok ihtiyacımız var. Birlik ve beraberliğimiz, inşallah dünya var oldukça devam edecek'' diye konuştu.

Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk de kirazın ana vatanının birçok meyvede olduğu gibi Anadolu toprakları olduğunu ifade ederek, Aydın'ın da kirazın rahatlıkla yetiştirilebildiği bölgelerden bir tanesi olduğunu söyledi. Öztürk, 2008 yılı istatistiki verilerine göre Aydın'da 6 bin 168 dekar alanda yaklaşık 13 bin kiraz ağacı bulunduğunu belirterek, bu ağaçlardan 3 bin 238 tonluk bir üretim gerçekleştirildiğini ifade etti.

Üretilen bu kirazların iç piyasada satıldığı gibi, ihraçta edildiğini vurgulayan Öztürk, ''Aydın'daki kiraz üretiminde Yukarı Kayacık köyünün önemli bir yeri vardır. Merkez ilçemizin geçen yıl ki kiraz üretim miktarı yaklaşık 265 tondur. Bu miktarın çoğu da Yukarı Kayacık köyünden çıkmıştır. Bu köyümüzde 200 ton'a yakın kiraz üretim ve satışı yapılmaktadır'' şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, halk oyunları gösterileri sergilenirken, festival etkinlikleri kapsamında 10 üreticinin katıldığı en iyi kiraz üreticisi yarışmasında Arif Yörük birinci, Halil İbrahim Karalı ikinci ve Adem Pehlivan da üçüncü oldu.

Dereceye girenlere ödülleri Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk ve Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk tarafından verildi.
Festival kapsamında gerçekleştirilen karakucak güreşleri için yapılan ağalık seçiminde, köy muhtarlığı tarafından satışa çıkarılan koyunu 4 bin TL'ye satın alan işadama Mevlüt Bacaksız, güreş ağası seçildi.

Yaklaşık 100 pehlivanın güreş tuttuğu ve oldukça çekişmeli geçen pehlivan güreşlerinde ise rakibi Zekai Artan'ı yenen Hasan Durmaz ''Başpehlivan'' oldu.
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2009 Pazartesi 10:42:28
Güncelleme :6 Temmuz 2009 Pazartesi 11:30:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?