20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Zeytin hasadı başladı

Aydın'ın en önemli geçim kaynakları arasında yer alan zeytin meyvesinin hasadına başlandı. Bu sezon ürünlerin son derece kaliteli olması üreticiyi sevindirirken, zeytin ve zeytinyağı fiyatlarının hasat sezonunda düşürülmesi üreticinin bu sevincini sekteye uğrattı. Geçen sezon 1.2 YTL'den satılan çiğ salamuralık zeytinin bu yıl 70 YKr'ye düşürülmesi üreticilerin tepkine neden oldu. Üreticiler, hükümetin diğer stratejik ürünlerde ve zeytin yağında olduğu gibi salamuralık zeytinde de taban fiyatı uygulanmasını istediler. 

Ağaçların sağlığı ve her yıl ürün alınabilmesi amacıyla zeytin hasadında sırık kullanılmamasını öneren Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, hasat esnasında ağaçlar zarar gördüğü için zeytinin 2 yılda bir meyve verdiğini söyledi. Tarak ile hasat yapmayan üreticilerin zeytin silkme makinelerinden faydalanmalarını isteyen Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk "Dünyanın en güzel yeri ülkemiz, ülkemizin de en güzel ve en verimli toprakları Aydın'dadır. 

831 bin 900 hektar araziye sahip Aydın'da 396 bin 494 hektar alanı tarım yapılabilen kültür arazileridir. Aydın'ın en önemli geçim kaynağı zeytindir. İlimizde 2 yıl önce 20 milyon 400 bin olan zeytin ağacı varlığı son dikimlerle birlikte 23 milyona yaklaştı. Ancak yanlış ve bilinçsiz hasat nedeniyle ilimizdeki ağaçlardan 2 yılda bir ürün alınabilmektedir. Halk arasında bu durum Aydın'daki zeytinlerin sanki 2 yılda bir ürün veriyormuş gibi algılanıyor. Aydında zeytin ağaçlarının 2 yılda bir ürün vermesi, hasat sırasında ağaca verilen zarardan kaynaklanmaktadır. Üreticilerimiz ağaçlarındaki zeytini tarak veya makine ile ağaca zarar vermeden toplarsa her yıl ürün alabilirler" dedi. 

Zeytin meyvesinin çok bereketli, ancak toplamasının çok zor olduğunu belirten Aydınlı zeytin üreticilerinden Mehmet Algün, "Eskiden şu anda yaygı olarak kullanılan çarşaflar olmadığı için zeytin toplama işi çok daha zor idi. Şu anda makineler çıktı. Zeytin toplama işinde kullanılan çarşaflar çok ucuz olduğu için üreticinin işi kolaylaştı. Ancak şu anda zeytincinin işini bazı büyük firmalar ve yetkililer zorlaştırıyor. Zeytin temel gıda maddesidir. 

Yağı da hem şifa hem de dünyanın her yerinde tüketilen bir besindir. Hatta Avrupa ülkelerinde doktor tavsiyesi ile zeytinyağı tüketenler olduğunu bile duyuyoruz. Bu kadar önemli bir ürünün tam hasat sezonunda fiyatlarının yüzde 50 oranında aşağıya düşürülmesini üretici üzerinde oynan kirli bir oyun olarak yorumluyoruz. İki yıl önce kilosunu 1 YTL'den sattığımız zeytinin fiyatını 2 yıl sonra Kr'ye düşürdüler. 6 Ay öncesine kadar 5 asit zeytin yağının kilosu 5.9 YTL iken bugün 3.5 YTL'ye düşürüldü. Üreticiler olarak üzerimizde büyük bir oyun oynandığını düşünüyoruz. Eski fiyatlarını buluncaya kadar üreticileri zeytin ve zeytinyağı satmamaya çağırıyorum" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2006 Pazartesi 12:03:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
alı mustafaoglu IP: 85.98.191.xxx Tarih : 11.11.2006 12:47:39
allah bereketını ınsallah artırır.