20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Zeytinciler Kore pazarına yöneliyor

KORELİLER, TÜRK ZEYTİNYAĞLARINI ÇOK SEVDİ

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), Güney Kore’yi hedef pazar olarak belirledi.

Seul’de 12-15 Mayıs 2010 tarihlerinde düzenlenen Seoul Food & Hotel fuarına katılan ZZTK, iki ülke arasında tarihi bağlar sayesinde Türkiye’ye duyulan sempatiyi kullanarak pazardaki konumunu güçlendirmek istiyor.

50 milyon nüfusu ve 20 bin dolar civarı kişi başı milli geliri ile dünyanın en büyük 12. Ekonomik gücü olan Güney Kore’nin 12 milyonu aşan nüfusu bulunan başkenti Seul’de 12-15 Mayıs 2010 tarihlerinde düzenlenen Seoul Food & Hotel fuarına katılan ZZTK Japonlardan sonra Korelilerin de Türk Zeytin ve Zeytinyağına ilgisini çekti.

Tarihi bağlardan dolayı Türkiye’yi kardeş ülke olarak gördüklerini söyleyen Koreliler, Türk Zeytin ve Zeytinyağı ile tanışmaktan büyük keyif aldılar. 4 günlük fuar süresince ZZTK standını ziyaretçilere 5 ayrı bölgenin naturel sızma zeytinyağları, siyah ve yeşil zeytin ile zeytin ezmesi ve soslu yeşil zeytin sunuldu. Fuarın en ilgi çeken satndlarının başında gelen ZZTK ayrıca, tadımı yapılan 5 bölge zeytinyağı için bir de anket düzenledi. 464 kişinin katıldığı anket sonucunda; Akhisar bölgesi yüzde 33, Ayvalık yüzde 21, Aydın yüzde 20, Mut yüzde 15 ve Edremit yüzde 11 oranında beğenildi. Ziyaretçiler ayrıca, özellikle yeşil zeytin ve soslu yeşil zeytinlere ayrı ilgi gösterdiler.

Seul Büyükelçisi Erdoğan İşcan standı ziyaretinde Komite Başkan Vekili Metin Ölken ve komite üyesi Emre Uygun ile pazar hakkında bilgi alışverişinde bulundu. Sayın Büyükelçimiz İşcan’ın ziyareti sırasında yapılan değerlendirmede; Güney Kore’nin gıda pazarında ülkemizin önünün açık olduğu, ancak, tanıtım faaliyetlerine mutlak surette koordinasyon ve plan içerisinde sistematik bir şekilde devam edilmesinin önemi üzerinde duruldu.

ZZTK ayrıca fuarda 2 ayrı günde 2 seminer düzenledi. 2 bölümden oluşan seminerlerde öncelikle Türk Zeytin ve Zeytinyağı hakkında genel bilgileri içeren bir sunum Başkan Vekili Metin Ölken tarafından yapılırken 2. Bölümde Naturel Sızma Zeytinyağı tadımı hakkında bilgilendirici bir sunum sonrasında Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Alhat tarafından katılımcılara uygulamalı olarak bölge zeytinyağları tattırılırken ayrıca zeytin çeşitlerimizden de ikramda bulunuldu. Mustafa Alhat Korelilerin tadım konusuna oldukça ilgi gösterdiklerini, bu tip aktivitelerle daha geniş kitlelere ulaşılmasının önemli olduğunu ifade etti.

Kore 2005 yılında 30 bin ton zeytinyağı ithal etmişken bu rakam son yıllarda 10 bin ton seviyesine kadar gerilemiştir. Ülkemizin Kore pazarındaki payı ise yüzde 3’ler civarındadır. Komite Başkan Vekili Metin Ölken ithalat rakamındaki bu düşüşle ilgili yaptıkları görüşmelerde asıl sorunun Kore mutfak alışkanlıkları olduğunu belirlediklerini söyledi. Kore mutfağında kızartmanın ön planda olması ve kızartmalarda özellike sızma zeytinyağı kullanımı sonrasında istedikleri sonucu bulamamalarının Kore’deki tüketim azalışının ana sebebi olduğunu söyleyen Ölken, “Kore mutfağında kızartmalarda rafine veya riviera zeytinyağı kullanımı konusunda özel çalışma yapılması yerinde olacaktır. Ayrıca, Güney Kore’de private label olarak tabir ettiğimiz zeytinyağı ihracatçısı firmaların Güney Kore’li firmaların markaları ile üretim şeklinin ağırlıkta olduğunu gördük” dedi.

Diğer Uzakdoğu ülkelerinde olduğu gibi Kore’de zeytin tüketiminin yok denecek kadar az olduğunu belirten ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi Emre Uygun, Güney Kore’nin yıllık zeytin ithalatının bin 500 ton civarında olduğunu, ülke olarak ise Güney Kore’ye ihracatımızın olmadığını, marketlerde yaptıkları incelemelerde raflarda çok çok az İspanya orijinli zeytin gördüklerini sözlerine ekledi.

KORELİLER, TÜRK ZEYTİNYAĞLARINI ÇOK SEVDİ
KORELİLER, TÜRK ZEYTİNYAĞLARINI ÇOK SEVDİ
KORELİLER, TÜRK ZEYTİNYAĞLARINI ÇOK SEVDİ
İHA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2010 Salı 11:43:00
Güncelleme :18 Mayıs 2010 Salı 11:59:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?