29
Mayıs
2024
Çarşamba
POLİS/ADLİYE

Aydın'da 'Olta Operasyonu'

Aydın Emniyet Müdürlüğü tarafından 24 Ocak'ta başlayan ve 6 Haziran'da tamamlanan 'Olta' operasyonu sonucu gözaltına alınan 54 kişiden 38'i tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

Dün sabah saatlerinde adliyeye sevk edilen zanlıların sorgusu bugün sabah saat 06.00'ya kadar devam etti. Duruşmaların ardından Aydın Emniyet Müdürlüğü'nde Emniyet Müdürü Yılmaz Orhan ile birlikte basın açıklaması yapan Vali Mustafa Malay, operasyonda görev yapan 350 polisle birlikte kendilerine yardımcı olan vatandaşlara da teşekkür etti. 

Aydın'da bugüne kadar gerçekleştirilen operasyonların en kapsamlısının yapıldığını belirten Emniyet Müdürü Yılmaz Orhan, "24 Ocak'tan bu yana bu kişilerin aldıkları nefesi bile takip ediyorduk. Son olarak 06 Haziran günü yapılan operasyonda gözaltına alınan 31 kişiden 19'u da tutuklandı. Aydın'ı Türkiye'nin en huzurlu şehri yapacağız" dedi. 

Operasyonun birçok ayağı olduğunu belirten Aydın Emniyet Müdürü Yılmaz Orhan açıklamasında, "Valiliğimiz Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce ilimizde uyuşturucu madde satışı, dağıtımı, piyasaya sahte para sürme, kişiler üzerinde baskı kurmak suretiyle haksız kazanç sağlama suçu işleyen guruplar üzerine 24 Ocak 2006 tarihinde başlatılan 'Olta' kod adlı planlı operasyon kapsamında yapılan çalışmalarda; Suç işlediği tespit edilen üç ayrı gurup takibe alındı.

Zanlıların İstanbul ve İzmir illerinden yüklü miktarda sahte para temin ederek ilimiz ve komşu illere dağıttıkları tespit edildi. İkinci gurubun ise Diyarbakır ilinden uyuşturucu madde temin ederek ilimizde özellikle Kuşadası ve Didim gibi turistik ilçelerde satış yaptıkları belirlendi. Üçüncü gurubun ise il merkezi ve ilçelerde esnaflara baskı yaparak ve zor kullanarak haksız menfaat temin ettikleri tespit edildi. Bu suç guruplarına yönelik delillerin elde edilmesi amacıyla operasyon öncesi yapılan çalışmalarda toplam 19 şahıs suç unsurlarıyla birlikte suçüstü yakalanarak haklarında yasal işlem yapılarak adli mercilerce tutuklanmışlardır. 

06 Haziran 2006 tarihinde 'Olta' kod adlı planlı çalışmaların sonlandırılmasına karar verilerek, saat 05.30'da Aydın İl Merkezi, Nazilli, Kuşadası İlçeleri, Germencik İlçesi Ortaklar Beldesi, İzmir ve Bursa İlleri ile koordine sağlanarak tespit edilen 35 ayrı hedef noktaya Emniyet Müdürlüğümüze bağlı diğer birimlerin de katılımıyla operasyon düzenlenmiştir. Operasyonda toplam 350 personel görev almıştır. Yapılan son operasyon kapsamında 31 şahıs yakalanmış, 4 şahsın aranmasına devam edilmektedir. Yakalanan şahıslardan 10'u hakkında uyuşturucu madde bulundurmak, kullanmak, satmak ve ruhsatsız silah ve mermi bulundurmak, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa muhalefet, hürriyeti tehdit, alıkoymak, zorla işlemediği suçu üstlendirme ve tehdit iddiası suçlarından, 4 şahsı hakkında sahte para temin etmek ve piyasaya sürmek, haksız menfaat temini suçlarından, 17 şahıs hakkında uyuşturucu madde almak satmak, nakil etmek, haksız menfaat temini, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa muhalefet ruhsatsız silah ve mermi bulundurmak suçlarından işlem yapılmıştır" dedi.

HAYALET SİLAH DA ELE GEÇİRİLDİ 

Yapılan çalışmalar sonucu 14 bin 889 kilo esrar maddesi ve 29 kök Hint keneviri bitkisi, 677 adet 20'lik, 50'lik ve 100'lük banknotlar halinde toplam 62 bin 450 sahte YTL, 20 adet 100'lük banknotlar halinde toplam 2 bin sahte ABD doları, biri hayalet silah olarak bilinen ve x ray cihazında izlenemediği belirtilen Glock marka tabanca olmak üzere toplam 12 adet değişik çap ve marka tabanca, 122 adet değişik çapta mermi, 4 adet Bizans dönemine ait bronz sikke, 2 adet av tüfeği, 2 adet namlusu açılmış kurusıkı tabanca ele geçirildiği bildirildi. 

Operasyon kapsamında 54 şahıs hakkında yasal işlem yapıldığı ve 2005-2006 yıllarında Aydın'da meydana gelen 65 adet faili meçhul sahte para olayı, Söke ve Didim İlçeleri ile Denizli illerinde meydana gelen 6 hırsızlık olayı, İzmir ili Selçuk İlçesi'nde meydana gelen bir silahla yaralama olayının da aydınlatıldığı bildirildi. 

Operasyon sonunda Aydın Emniyet Müdürlüğü'nde Emniyet Müdürü Yılmaz Orhan ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Aydın Valisi Mustafa Malay, "Yapılan operasyonunu sınıflandırmak gerekirse, suç ve suçluları üç ayrı sınıfa ayırabiliriz. Birincisi büyük kentlerde basılan paraların buralarda piyasaya sürülmesi, ikincisi dünyanın en çok üzerinde durduğu konu olan uyuşturucu ile mücadeledir. 

Diğeri ise her zaman olduğu gibi bazı menfaat çevrelerinin organize oluşturup haraç toplamasıdır. Bu saydığım 3 ayrı suç gurubunda 38 kişi tutuklanmıştır. Aydın bir turizm bölgesidir. Aydın bir Batı ilidir. Burada bu tür yanlışlara ve huzursuzluklara, uyuşturucuya, haraca, gaspa, soyguna izin verilmeyecektir" dedi. 

Altı aydır devam eden operasyonun Aydın'da bugüne kadar yapılmış en kapsamlı operasyon olduğunu belirten Aydın Emniyet Müdürü Yılmaz Orhan ise "Olta operasyonu iki etapta gerçekleştirildi. 24 Ocak'ta başlayan operasyon, Haziran ayının 6'sına kadar devam etti. Operasyon kapsamında tutuklanan 38 şahsın 19'u 6 Haziran'a kadar yapılan operasyonlarda tutuklandı. 6 Haziran günü sabaha karşı saat 05.30'da yaptığımız operasyonda da 31 kişi alındı ve bunlardan da 19 kişi tutuklandı. Operasyon kapsamında bizim verdiğimiz destekle İstanbul Emniyet Müdürlüğü de sahte para basım merkezlerine de baskın düzenlenip, buradaki makineleri ele geçirmiş ve yakalanan şahıslar adliyeye sevk edilmiştir" dedi. 

Dün sabah saatlerinde adliyeye sevk edilen 31 kişiden M.G., M.U., S.Ç., R.K., C.D., S.A., M.Ş.A., M.L.T., M.Ş.M., V.E., İ.U., M.Ş.Y., A.A., A.K., U.A., Ş.U., M.A., F.A., E.Y. isimli 19 kişinin tutuklandığı ve tutuklananların bir çoğunun değişik suçlardan sabıkasının bulunduğu bildirildi.
.
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2006 Cumartesi 15:29:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?