20
Mayıs
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

Kuşadası'nı karıştıran rapor

Kuşadası'nda belediyenin 2005 mali yılına ait denetim raporu meclis başkanlığına teslim edildi. Belediyenin zarara uğratıldığı ve ihalelerin usulüne uygun yapılmadığı gibi suçlamaların yer aldığı raporda, Belediye Başkanı Fuat Akdoğan ile belediyede bazı yetkilileri zor durumda bırakacak önemli belgelere de yer verildiği kaydedildi.

CHP'li Belediye Meclis Üyesi Gürol Turhan'ın başkanlığını yaptığı ve bağımsız Ahmet Altunsoy, DYP'li Talat Akar ile AK Parti'li Zafer Üstün ve Erol Soysal'dan oluşan Kuşadası Belediyesi Denetleme Kurulu, 3 Ocak tarihinde alınan belediye meclis kararı doğrultusunda oluşturulmuştu. Kurul, 29 gün süren çalışma sonucu Kuşadası Belediyesi'nin 2005 mali yılına ait denetim kurulu raporunu tamamlayarak, meclis başkanlığına sundu. Raporu CHP'li Gürol Turhan, bağımsız Ahmet Altunsoy ve DYP'li Talat Akar imzaladı. Akar, sadece 8. maddedeki sorumluların cezalandırılması yönündeki görüş yerine uyarılması yönünde şerh koyarken, AK Parti'li Belediye Başkanı Fuat Akdoğan ile aynı partiden olan komisyonun belediye meclis üyeleri Zafer Üstün ve Erol Soysal ise komisyon kararlarını imzalamayarak 5 sayfalık ayrı bir şerh maddelerinden oluşan raporu meclis başkanlığına sundu.

Kamuoyunda büyük yankı uyandıran raporda, işten haksız yere çıkarılan işçilerle ilgili olarak, 'son giren ilk çıkar' maddesi uygulanmadığı için Kuşadası Belediyesi'nin 1 trilyon liranın üzerinde zarara uğratıldığı belirtiliyor. Ayrıca, son 2 yıl içinde 5 trilyonun üzerinde belediyeye ait mülklerin kira bedellerinin tahsil edilmediği, pazaryerlerinde de belediye meclisi tarafından tespit edilen tarifelere uyulmadığı ifade ediliyor. Raporda, "Belediye taşınmazları kiraları; tespit, tahakkuk ve tahsilatının incelenmesi" bölümünde, "Düşük kira bedellerine karşılık, kira alacaklarının tahsilinde yetersiz kalındığı, belediyenin 5 milyon 124 bin 110 YTL 30 Ykr kiradan doğan alacak bakiyesi bulunmasıyla anlaşılmaktadır. Belediye kira alacağının bu denli yüksek meblağa ulaşması ve tahsilatındaki gecikmeyle ilgili olarak sorumluluğu olan belediye görevlileri hakkında gereken yasal adımların atılması zaruri görülmektedir. 2001 yılından bu yana kiralarını hiç ödemedikleri sabit olmasına karşılık, belediye taşınmazlarının aynı kişiler tarafından kullanımının halen sürdürülmesi, işleyişteki zaafı göstermesinin yanı sıra belediyenin mali açıdan önemli zararlarını da ortaya koymaktadır" denildi.

"DENETLEME KURULU'NUN AK PARTİ'Lİ ÜYELERİNDEN RAPORA TEPKİ"

Raporun ihalelerle ilgili bölümünde ise, emekli Maliye Bakanlığı Milli Emlak Başkontrolörü ve Yeminli Bilirkişi Süleyman Demircioğlu tarafından hazırlanan rapora göre, "İhale süreçlerinde birçok dosyalarda proje hazırlanmadığı, ihtiyaç duyulan malın miktarına ilişkin herhangi bir çalışma yapılmadığı, bazı ihalelerde işin tanımı ve niteliği ayrıntılı bir biçimde belirtilmediği, birçok ihalede Mal Alımı İhaleleri Yönetmeliği'nin 7. maddesine uyulmadığı, bazı ihalelerin hiçbir fiyat araştırması yapmaksızın gerçekleştiği, bazı ihalelerde ise yaklaşık maliyet hesabı yapıldığı, birçok ihalede 4374 sayılı yasanın 52. maddesine aykırı hareket edildiği, yine bazı ihalelerde hayali birim fiyatları üretildiği, satın alınan malların teslim ve tesellümünde gerekli belgelerin düzenlenmediği, birçok ihalenin hazırlık süreci bulunmadığı ve hatta bilerek sözleşme gereksiz ve haksız yere uzatıldığı için 4734 sayılı Kamu İhale Yasası'nın 17. maddesinin b bendinde belirtilen yasak fiil ve davranışlarda bulunulduğu, yine 4735 sayılı Kamu İhaleleri Sözleşmeleri Yasası'nın 11. maddesi hükümlerine aykırı hareket edildiği" vurgulandı. Raporun genel sonuç ve değerlendirme bölümünde ise, belediyenin mali açıdan zarara uğratıldığı belirtilen konularda, yetki ve sorumluluğu bulunanlar hakkında yasal gereklerin yerine getirilmesi talep edildi.

Raporun Kuşadası Belediye Meclis Başkanlığı'na verilmesinin ardından kurulun AK Parti'li üyeleri Zafer Üstün ve Erol Soysal, raporun kendilerine gösterilmeden ve inceleme fırsatı bulamadan meclis başkanlığına sunulduğunu ileri sürerek, diğer komisyon üyelerini suçladı. Üstün ve Soysal, bunun üzerine 5 sayfadan oluşan ayrı bir rapor hazırlayıp, meclis başkanlığına verdi. Üstün ve Soysal'ın 5 sayfalık raporuna göre ise, resmi belgelerle ağır suçlamaların bulunduğu mevcut raporun aksine, Kuşadası Belediyesi'nin 2005 yılı mali denetiminde her şeyin belediye başkanlığı ve belediye görevlileri tarafından yasalara, hukuka uygun şekilde yapıldığı ve uygulandığı belirtildi. Erol Soysal, CHP'li Gürol Turhan ile bağımsız Ahmet Altunsoy'un art niyetli davrandığını öne sürerek, "Mesai saatine yarım saat olmasına rağmen bizi beklemeden ve raporu incelememize fırsat vermeden yangından mal kaçırır gibi raporu teslim etmişler. Bu rapor Belediye Başkanı Fuat Akdoğan'a karşı siyasi bir komplodur" dedi.

"CHP'Lİ GÜROL TURHAN, RAPORUN BELEDİYENİN RESMİ BELGELERİNE DAYANDIĞINI SÖYLEDİ"

Denetleme Kurulu'nun CHP'li başkanı Gürol Turhan ise, raporun titiz bir çalışmayla hazırlandığını ve hiçbir art niyet taşımadığını savunarak, "Her şey resmi belgelerle ortaya konuyor. Belediyenin mali yönden nasıl da kötü yönetildiğini tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor. Denetleme Kurulu olarak kesintisiz 29 gün çalıştık. Her belgeyi en ince ayrıntısına kadar inceledik. Hazırladığımız raporu da belediyeyi zarara uğratan ve yasaları çiğneyenlerin cezalandırılması ve sorumlular hakkında gereğinin yapılması için Belediye Meclis Başkanlığı'na sunduk. AK Parti'li komisyon üyesi arkadaşlarımızın tutumunu anlamıyorum. Her şey hem de belediyenin resmi belgelerine dayanıyor" diye konuştu.

Denetleme Kurulu üyesi bağımsız belediye meclis üyesi Ahmet Altunsoy ise, belediyenin trilyonlarca lira zarara uğratıldığının resmi evraklarla belgelendiğini ve ihalelerin hemen hemen tamamına yakınının yasalara aykırı şekilde gerçekleştiğinin ortaya çıktığını savunarak, "Biz belediyenin zarara uğratılmasından hesap sorulmasını ve bugüne kadar yapılan yanlışların düzeltilmesini istiyoruz. Neredeyse belediyenin parayla ilgili tüm işlerinde kanunlar, yönetmelikler ayaklar altına alınmış. Yaptığımız inceleme ürkütücü. Kuşadası Belediyesi'nde bir an önce dur denilmesi gereken keyfi bir uygulama ve yönetim var. Kuşadası Belediyesi'nde derin belediye var. Kuşadası Belediyesi derin belediyecilik anlayışıyla yönetiliyor" şeklinde konuştu.

Denetleme Komisyonu üyesi DYP'li belediye meclis üyesi Talat Akar da, raporda yazılanların tümüyle doğru olduğunu ancak hata yapan belediye görevlilerinin eleman ve ekipman yetersizliği yüzünden hata yapmış olabileceğine dikkati çekerek, cezalandırmak yerine uyarılması gerektiğini söyledi.

.
Yayın Tarihi : 24 Mart 2006 Cuma 17:43:32
Güncelleme :24 Mart 2006 Cuma 18:08:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?