3
Mayıs
2024
Cuma
BUHARKENT - AYDIN

Buharkent Genel Bilgi

Buharkent'ten Bir Görünüm

Ege Bölgesi'nde, Aydın İline bağlı bir ilçe olan Buharkent, doğu ve güneyinde Denizli ili, batı ve kuzeybatıda Kuyucak ilçesi ile çevrilidir.

Aydın il merkezinin 86 km doğusunda E-24 İzmir-Denizli karayolu üzerindedir. Anayol üzerinde bulunması ticaret ve sanayileşme hareketlerinde gelişme sağlamaktadır. Toplam yüzölçümü 121 km2, İlçe merkezinin denizden yüksekliği ise 160 m. dir. 2000 Yılı genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 12.984'tür.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarım içinde büyük payı olan sulu tarım, sulama kanalı yapılmadan önce, Menderes akarsuyunun hemen kıyılarında yapılabiliyordu.O dönemin en belirgin özelliği incir bahçelerinin çokluğuydu. Günümüzde bu bahçelerin büyük bir çoğunluğu pamuk tarlasına dönüştürülmüştür. 1980'lerden sonra tavukçuluk da yapılmaya başlanmıştır.

Sarayköy' e bağlı Tekkeköy, İnsuyu ve Umut Termal Kaplıcalarına ulaşım Buharkent'ten yapıldığından ilçeye canlılık kazandırmaktadır.

Buharkent'ten Bir Görünüm

Buharkent 2008 yılında Termal Turizm alanı ilan edilmiştir.

Yapımına 1995 yılında başlanılan DSİ sulama kanalından 1960 yılında su verilmeye başlanmasıyla, ekonomik canlılık buna paralel olarak artmıştır. Yanlızca akarsu kenarında yapılabilen tarım geniş alanlara taşınma imkanı bulmuştur.

Buharkent 1902 yılında , Burhaniye adıyla kurulmuştur. Bağımsızlık Savaşı’nda işgalci düşmana ilk kurşunun atıldığı yer olan Çubukdağ’a izafeten Çubukdağ olarak da anılmaktadır. Burhaniye adını alması da dönemin Padişahı II.Abdülhamit’in oğlu olan Burhanettin’e izafeten almıştır. Diğer bir söylentiye göre ise, kurulmasında özel ilgi gösteren İzmir Valisi Kamil Paşanın oğlu Burhanettin’den, Burhaniye adını aldığı söylenmektedir.

1955 yılına kadar Kuyucak ilçesine bağlı bir kasaba iken, 1955 yılında Bucak olmuş, bu zaman içerisinde 1 Mart 1942 yılına kadar Nazilli İlçesine, bu tarihte Nazilli ilçesinden ayrılarak Denizli - Sarayköy ilçesine bağlanmış, 1 Mart 1953 yılında Kuyucak’ın ilçe olması üzerine Kuyucak ilçesine bağlanmıştır. 1988 yılında da ilçe konumuna getirilmiştir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, buharkent.gov.tr adresinden alınmıştır.
 

Yayın Tarihi : 19 Nisan 2009 Pazar 22:55:29

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR