25
Mayıs
2024
Cumartesi
ÇİNE - AYDIN

Çine Barajı açılıyor

AK PARTİ’Lİ ERDEM’DEN ÇİNE BARAJI MÜJDESİ

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, “Aydın için yüzyılın projesi olarak kabul edilen Çine Barajı söz verildiği gibi 10 Ekim 2010 Pazar günü açılıyor” dedi.

Aydın ve Türkiye’nin en önemli projelerinden birisi olan Çine Barajı’nın AK Parti hükümetinin verdiği önem ile bitirildiğini belirten Mehmet Erdem, “Aydın için yüzyılın projesi olarak kabul edilen Çine Barajı söz verildiği gibi 10 Ekim 2010 Pazar günü açılıyor. Yıllardan beri politikacıların seçimlerde dillerinden düşürmedikleri, propaganda malzemeleri olan İkizdere Barajı tamamlanarak hizmete girdi. Çine Barajı da tamamlanarak hizmete girecek hale getirildi. Bu önemli yatırımlardan bir diğeri olan Dandanaz Barajı ise 11 Kasım 2011 tarihinde tamamlanarak hizmete girecektir” diye konuştu.

1995 yılında ihale edilen Çine Barajı’na 2002 yılına kadar olan diğer hükümetler döneminde toplam 104 milyon 515 bin 615 TL ödenek aktarıldığını anımsatan Erdem, 2003-2010 yılarında AK Parti hükümeti tarafından Çine Barajı inşaatına toplam 669 milyon 527 TL ödenek sağlandığını kaydetti. 2010 Eylül ayı itibariyle gerçekleşen rakamın 67 milyon TL olduğunu ve 2010 yılı sonuna kadar aktarılacak 60 milyon TL ile 2010 yılı toplam ödeneğinin 127 milyon TL’ye ulaşacağını ifade eden Erdem, “2002 yılı sonu itibariyle 136,5 metrelik gövde inşaatına başlanmamış olan baraj inşaatında tasdikli iş programına göre su tutma tarihi 03.12.2011 olarak belirlenmiştir. Ancak Sayın Başbakanımızın talimatlarıyla inşaat hızlandırılarak 14 ay öne çekilerek Ekim 2010 da tamamlanmıştır. Çine Barajı’nın gövde dolgusu Türkiye’de ilk defa uygulanan bir yöntemle silindirle sıkıştırılmış beton tipinde inşa edilmiş ve 136,5 metrelik gövde yüksekliği ile Avrupa’nın 1. Dünya’nın ise 5. Barajıdır. Çine Barajı’nın su tutmasıyla Çine Çayı dizginlenecektir. Menderes Nehri’nin taşması sonucu Koçarlı ve Söke ovalarının su altında kalması önlenecektir. Sulama projelerinin tamamlanmasıyla Çine ve Koçarlı ovalarının sulaması Çine Barajı marifetiyle yapılacaktır. Çine Barajı’nın tamamlanmasıyla 22,358 ha arazinin sulaması, 9,100 ha arazinin taşkından korunması ve 118 Milyon Kilo Watt Saat enerji üretimi sağlanacak, yaklaşık 11.000 ailemizin gelir düzeyleri iyileşecektir. Bundan sonraki süreçte Germencik’te Alangülü Deresi üzerine Oyuk Barajı, Söke de Sarıçay üzerine Sarıçay Barajı ve yine Çine Çayı üzerine 2.baraj olarak Gökbel Barajı gerçekleşecek önemli projelerdendir” şeklinde konuştu.

BAŞBAKAN GELİYOR

Aydın’ın rüyası olan Çine Barajı’nın açılışı ve su tutulması ile alakalı törenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleştirileceğini kaydeden Erdem, şunları söyledi: “Bu emsalsiz mutluluğu ve coşkuyu paylaşmak, bu dev eseri bizzat görmek üzere tüm saygıdeğer Aydın’lı hemşerilerimizi aramızda görmekten kıvanç duyacağımızı belirtmek isteriz. Bu dev eserin gerçekleşmesinde projenin başlatılmasından bu güne emeği geçen tüm siyasilere, DSİ çalışanlarına, teknokrat ve bürokratlara, bölgemizin insanı değerli hemşerimiz Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr.Sayın Veysel Eroğlu’na teşekkürlerimizi sunarken, 2005 yılında gerçekleştirdiği Aydın ziyareti esnasında Çine Barajı’nı bizzat inceleyerek en kısa zamanda tamamlanması talimatını veren ve projenin her aşamasında desteklerini esirgemeyen Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a Aydınlılar adına teşekkür ve şükranlarımızı arz ediyoruz”

AK PARTİ’Lİ ERDEM’DEN ÇİNE BARAJI MÜJDESİ
İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2010 Cumartesi 12:07:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?