3
Mayıs
2024
Cuma
ÇİNE - AYDIN
Belediye Sayfaları
Nufus
946.971
Yüz Ölçümü
8.007
İlçe Sayısı
17
Vali
Nufus
53.820
Yüz Ölçümü
1.229
Belediye Sayısı
66
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Çine Genel Bilgi

Çine Genel Görünüm

Ege Bölgesi’nde, Aydın İline bağlı ilçe olan Çine,Büyük Menderes havzasının güneyinde, Çine Çayı’nın suladığı yeşil alanlara bakan Madran Dağının güneybatı eteklerinde kurulmuştur.İlçe, kuzeyde Aydın Merkez ve Yenipazar, doğuda Bozdoğan, batıda Koçarlı, güneyde Muğla ili ile çevrilidir.

Çine ilçesi toprakları, Menteşe Dağlarının kuzeybatı-güneydoğu doğrultusundaki doğu ve batı kollarıyla engebelenmiştir. Madranbaba Dağı, Doğu Menteşe Dağları üstünde önemli bir yükseltidir, batı yönünde Çine Çayına geçit vererek Gökbel Dağı ile birleşir. Hem doğu, hem de batı Menteşelerden çıkan bir çok dere, ilçeyi güneydoğu-kuzeybatı doğrultusunda boydan boya kesen Çine Çayına katılır. Büyük Menderes Ovasından sonra Aydın ilinin en büyük ovası olan Çine Ovası bu çayın taşıdığı alüvyonların birikmesi ile oluşmuştur. Güney-kuzey doğrultusunda eğimli olan ovanın doğusu, batısı ve kuzeyi yaylalar ve dağlarla çevrilidir.

Çine Barajı

Aydın il merkezine 38 km uzaklıktadır. Yüzölçümü 1.229 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 55.770’dir.

İlçenin ekonomisi tarım, orman ve hayvancılığa dayanmaktadır. Pamuk, tütün, zeytin gibi ürünlerinin yanı sıra yerfıstığı da yetiştirilir. Bitkisel üretim, Çine Ovası dışında, dağlarla çevrili Karpuzlu ve Akçaova ovalarında yoğunlaşmıştır. Sanayii çırçır, zeytinyağı gibi tarıma dayalı işletmelerden oluşmakta, ayrıca çömlekçilik yapılmaktadır. Çine yöresinde, seramik sanayiinin ana girdisi olan maden rezervleri ve bunları işleyen fabrikalar ilçe ekonomisinin diğer önemli bir dalını oluşturmaktadır. İlçe topraklarında zımpara ve kristal kuvars yataklarının varlığı saptanmıştır.

Çine, ticaret yolları üzerinde olması ve doğal koşulların elverişliliği nedeniyle eski bir yerleşimdir. Özellikle Antik Karya ve İonya bölgelerini birbirine bağlayan geçit üzerinde olması nedeniyle de önemli yerleşim yerlerinden biridir. XIII. Yüzyılın ikinci yarısında gelişmeye başlayan yörede İon, Lydia, pers ve Roma İmparatorlukları egemen olmuş, Bizans ve Selçuklu dönemlerinde bir çok önemli olaya ve çatışmalara sahne olmuştur. Bir yüzyılı aşan Menteşeoğulları yönetiminden sonra II.Murat zamanında Osmanlı topraklarına katılmıştır (1426).

Gerga Antik Kenti

Osmanlı Devletinin kuruluş ve gelişme dönemlerinde Muğla Livası’na bağlı olan Çine, Tanzimat’tan sonra Muğla’dan ayrılarak Aydın’a bağlanmıştır. Bu dönemlerde günümüzdeki ilçe merkezi olan Çine, Kıroba adlı küçük bir köy durumundaydı. Daha sonra bir bucak merkezi durumuna getirildi.1877’de Filibe, Çırpan, Zara yerlilerinden bir göçmen grubunun yerleşmesi 1880’de Kıroba Bucağı’nın ilçe olmasını sağlamıştır. II. Abdülhamid zamanına rastlayan bu göçler ve yerleşme nedeniyle, Kıroba’nın ismi, Hamidabad olmuştur. XIX. yüzyılda Aydın ve Muğla vilayetlerini birbirine bağlayan ticaret yolu , Çine’den geçtiğinden ekonomisi iyice canlanmıştı. I.Dünya Savaşı’ndan sonra 1919’da bir süre İtalyan işgaline uğramıştır.

İlçede günümüze gelebilen eserlerin başında; Ahmet Gazi Camisi, Ahi Bayram Cami ve Türbesi, Çiftlik (Safiye Sultan) Türbesi gelmektedir. Ayrıca kente 26 km. uzaklıkta Argohisar Köyündeki antik Alabanda ve gerga kenti kalıntıları,gelmektedir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 11:50:44
Güncelleme :20 Nisan 2009 Pazartesi 13:09:37

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR