19
Mayıs
2024
Pazar
ÇİNE - AYDIN

Çine'de şap hastalığıyla mücadele

Çine İlçe Tarım Müdürü Özkan Atıgan, ŞAP hastalığına karşı çalışmalara hız verdiklerini belirterek, "İlçemizdeki tüm hayvanlar bu hastalığa karşı aşılanmış ve koruma koridoru oluşturulmuştur" dedi. 

Türkiye'de çift tırnaklı hayvanlarda görülen ve büyük ekonomik zararlara yol açan ŞAP hastalığına karşı Tarım ve Köy işleri Bakanlığı; her yıl programlı olarak ilk ve sonbahar olmak üzere yılda iki defa bütün yurt genelinde aynı anda aşılama kampanyası düzenliyor. Bakanlığın bu kampanyası doğrultusunda, Çine İlçe Tarım Müdürlüğü şap hastalığına karşı Çine ve köylerinde aşılama çalışmalarına hız verdi.
Bu kampanya çerçevesinde Çine ilçesi belde ve köylerinde aşılama çalışmalarının devam ettiğini açıklayan Çine İlçe Tarım Müdürü Özkan Atıgan aşılama çalışmalarının, araç ve elaman eksikliğine rağmen devam ettirildiğini söyledi. Atıgan, 2 veteriner hekim ve 3 veteriner sağlık teknikerin tüm mesailerini bu çalışmalara harcadığına belirterek, çalışmalar neticesinde ilkbahar dönemi ŞAP aşılamasında 50 bin büyükbaş hayvandan 40 bininin ülkemizde ilk defa görülen ŞAP hastalığı tipi olan İran tipine karşı aşılandığını söyledi. 

Aynı tür hastalık tipine karşı sonbahar aşılama çalışmalarının başarı ile yürütülmekte olduğunu ifade eden Özkan Atıgan, öncelikle geçen Kurban Bayramı sonrası ŞAP hastalığı görülen köyler ile hastalığın bulaşma riski fazla olan Aydın-Muğla karayolu üzerindeki köylerdeki hayvanların aşılandığını ve bir koruma koridoru oluşturulduğunu beyan etti. Sahada çalışan elamanların sadece aşılama çalışması yapmadığını, bunun yanında yetiştiricileri bilgilendirmekte olduğuna dikkat çeken Atıgan, "Hayvanların kontrollerini yaparak sağlık taramasında bulunmaktadır. 

Ayrıca yeni doğan buzağılara kulak küpesi takılarak bilgisayar ortamında kayıtları en kısa sürede yapılmakta. Böylelikle suni tohumlama sonucu doğan buzağılara bakanlığımızın buzağı başına vermiş olduğu 80 YTL desteklemeden yetiştiricilerimizin faydalanması sağlanmaktadır. Kaydı yapılan hayvanların pasaport kimlik kartları en kısa sürede çıkartılarak köy muhtarlarımız vasıtasıyla yetiştiricilerimize ulaştırılmakta ve böylelikle bir hayvanın satışında yetiştiricilerimizin köylerinden müdürlüğümüze kadar gelme zahmetinden kurtarılmaktadır" dedi. 

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde yetiştiricilerin hayvanlarını mutlaka aşılatmalarını öneren Özkan Atıgan, ayrıca ŞAP aşısı yapılmayan hayvanlara İlçe dışına sevklerde "Veteriner Sağlık Raporu" verilmeyeceğini sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2006 Çarşamba 14:04:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
erkan acar IP: 88.242.132.xxx Tarih : 3.01.2007 16:31:05
ilçemize başarılar diliyorum