19
Mayıs
2024
Pazar
ÇİNE - AYDIN

Önder arıcı projesi tamamlandı

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Çine Meslek Yüksek Okulu yürütücülüğünde Aydın İl Özel İdaresi ve Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği’nin katkılarıyla hazırlanan ‘Önder Arıcı Eğitim Projesi” tamamlandı. Eğitim projesini tamamlayan 35 kursiyere sertifikaları törenle verildi.

ADÜ Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen sertifika törenine ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürü Şakir Karakaya, ADÜ Çine Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlisi Mustafa Köseoğlu, projede görev alan öğretim üyeleri, davetliler ve kursiyer katıldı.

Açılışta konuşan Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kadir Kılıç, dünyada yaşanan küresel ekonomik krizin etkisinde kalan Türkiye’de yaşanan istihdam sorununun vatandaşları arıcılık mesleğine yönettiğini söyledi. Kılıç, Aydın’da arıcılığı tamamen bilimsel bir şekilde yapılmasını sağlamak ve meslekle iştigal eden herkesin daha çok kazanarak daha mutlu olmaları için değişik kurslar düzenlemeye başladıklarını ifade etti.

9 Şubat 2009 tarihinde başlayan kursta 35 saati teorik ve 15 saati de uygulamalı olmak üzere toplam 50 saat eğitim verildiğini anımsatan Kılıç, bu sayede il genelindeki üreticilerin daha kaliteli ve daha çok ürün elde etmesini hedeflendiğini kaydetti. Benzer çalışmaların bundan sonra da devam edeceğinin altını çizen Kılıç, “Aydın ve çevresi dünyanın en güzel bal üretim merkezlerinden biridir. Her meslekte olduğu gibi arıcılık da bilinçli yapılması gereken bir meslektir. Balı her ne kadar arılar yapsa da arılar da yönlendirmeye göre hareket eder. Bu nedenle arıcılığın da bilinçli yapılması şarttır” dedi.

Kursların oldukça verimli geçtiğini ve değişik konularda arıcıların bilinçlendiğini kaydeden ADÜ Çine Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlisi Mustafa Köseoğlu da, “Projenin amacı, Aydın ili arı yetiştiricileri arasında geçimini tamamen bu sektörden sağlayan, tecrübeli, yeniliğe açık arıcıları eğitmek idi. Modern koloni yöntemleri uygulayabilecek ve arı ürünlerini üretebilecek, istekli ve bilgi verebilecek kişilerin eğitilmesi halinde üreticilerin karşılaştığı teorik ve uygulamalı eksikliklerin daha kolay giderileceğine inanıyoruz. Bunun yanında birim kovan başına elde edecekleri bal miktarının arttırılması da temel hedef olarak alınmıştır. Projede diğer arı ürünlerinin özellikle polen, arı sütü, ana arı üretimi, üretimleri konusunda uygulamalı bilgi verilerek, birim kovan başına elde edilen gelirin arttırılması sağlanmaya çalışılmıştır” diye konuştu.

Köseoğlu, kurslarda ayrıca, varroaya karşı biyolojik yöntem ve organik asitlerin kullanımı konusunda bilgi verilmesi, kalıntısız bal üretilmesinin sağlanması ve bal pazarlamasında yaşanan sorunların giderilmesi hedeflenerek, uygulamanın yaygınlaştırılmasının amaçlandığını sözlerine ekledi.

Törende yapılan konuşmaların ardından kursu başarıyla tamamlayan 35 kursiyere sertifikaları, protokol üyeleri tarafından verildi. Ayrıca törende projede görev yapan öğretim üyelerine de ADÜ Rektörü Boylu tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. Törenin sonunda katılımcılar ve kursiyerler hatıra fotoğrafı çektirdi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2009 Cumartesi 14:49:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?