29
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇİNE - AYDIN

Sulama sezonu öncesi üreticilere uyarı

2008 yılı sulama sezonu öncesi bilgilendirme toplantısı Aydın Valisi Mustafa Malay başkanlığında yapıldı. DSİ 21. Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap ile Aydın ve Denizli illerinden gelen ziraat odaları, sulama birlikleri, tarım teşkilatları ve DSİ şube müdürlüğü personelleri katıldı. 

Açılışta konuşan DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, geçen yıl sulama sezonuna yüzde 33'lük bir su kapasitesi ile girildiğini hatırlattı. 1 Ekim 2007'de başlayan 2007-2008 su yılının çok olumlu başladığının altını çizen İndap; Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yağan yağışların yıllık ortalamanın üzerinde gerçekleştiğini söyledi. 2008 yılının ilk 3 ayında beklenen yağışların gelmediğine değinen İndap, Türkiye genelinde ise yağış miktarının uzun yıllar ortalamasının yüzde 56 altında olduğunu ifade etti. Önümüzdeki sürecin yağışlı geçmesi temennisinde bulunan İndap, “Mevcut durumda su kaynaklarımızdaki doluluk oranı yüzde 34'lerde. Ama bizim için önemli olan Kemer ve Adıgüzel Barajları. Kemer Barajı'nda doluluk yüzde 51 ama en önemli kaynağımız olan Adıgüzel Barajı'nda bu oran yüzde 19. Yağış olmamsı halinde sıkıntılı bir sulama sezonu bizi bekliyor. Bu durumda tüm vatandaşlarımıza, çiftçimize ve ilgili tüm kurumlara görevler düşüyor. Çiftçimize ekilecek ürün ve damlama sulama konusunda eğitimler vermeli ve su kayıplarına karşı kanallarımızın bakım ve temizliğini yapmalıyız. Kavga ve dövüşe meydan vermeden geçen yıl olduğu gibi bu yılda en adaletli şekilde su dağıtımı olması için gerekli önlemleri alacağız” dedi. 

Kuraklığın sadece Aydın'ın değil tüm dünyanın ortak sorunu olduğuna değinen Vali Mustafa Malay da, yeterince yağış olmamasının üzücü bir tabloyu ortaya çıkardığını dile getirdi. Aydın'da nüfusun hemen hemen hepsinin tarımla bir şekilde alakadar olduğunun altını çizen Malay, önümüzdeki süreçte beklenen yağışların düşmemesi hallinde özellikle köylü ve çiftçiler olmak üzere toplumun çeşitli kesimlerinin susuzluk konusunda eğitilmesi gerekeceğini kaydetti. Kuraklıktan daha az etkilenmek için yiyecek ve içeceklerden tasarruf edilmesi gerektiğine işaret eden Malay, “Biz israfa alışmış bir milletiz. Başta su olmak üzere tüm yiyecek ve içeceklerimizde israf yapıyoruz. Ülkenin geleceği için israfa dur dememiz lazım. Başta israf ediyoruz sonra da üzülüyoruz. Geçen sene uyardık ama buna çok fazla uyan olmadı. Biz gene söyleyelim de, günah bizden gitsin. Çok su isteyen ürünler ekmeyin ve damlama suya geçin. Pamuk su istiyor. Pamuk arazilerini meyve bahçelerini dönüştürelim. Geçen sene çok uyardık ama, su sıkıntısına rağmen mısır ekenler 8-10 sefer arazilerini haksız yere suladı. Bu günah, bu ayıp. Tüm belediyelere ve sulama birliklerine yazı gönderdim. Sayaçsız hiçbir çeşme kalmayacak ve belli oranların üzerinde fiyatlar çok yüksek tutulacak. Ucu biraz dokunsun ki, har vurup karman savrulmasın” diye konuştu. 

Su sıkıntısı yaşanmaması için mutlaka şimdiden tasarruf yapılması gerektiğini yineleyen Malay, geçen yıl Tarım İl Müdürlüğü, DSİ ve Aydın İl Jandarma Komutanlığı'nın 24 saat mesai yaparak kıt kaynakların adaletli bir şekilde dağıtılması için mücadele verdiklerini hatırlattı. Bu çabalarında yüzde 80-90 oranında başarılı olduklarını dile getiren Malay konuşmasında, “Tedbir almasaydık kan gövdeyi götürebilirdi. Ne siyasetçilerin ricalarını ne de devreye giren başkalarının taleplerini dikkate almadık. Bazı yerler fazla su alabilmek için siyasi çevresini kullanmaya çalıştı. Bunlara fırsat vermedik ve vermeyeceğiz. Var etmek Allah'a mahsus, biz elimizdeki kıt kaynaklarla idare etmeye çalışacağız. Ama Çine Barajı tamamlanırsa, sorunumuz biraz daha azalacak” ifadelerine yer verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Mart 2008 Cuma 18:01:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?